Най-популярните политици

Социолозите съставиха рейтинг на популярността на световните политици. Бан Ки Мун, Владимир Путин и Гордън Браун заемат местата в призовата тройка на лидерите. А главните аутсайдери са Джордж Буш, Махмуд Ахмадинеджад и Первез Мушараф. Сред европейските лидери с най-голямо недоверие се ползва президентът на Украйна Виктор Юшченко.

Разликата между първата и втората позиция в "положителния" рейтинг е съвсем малка - Владимир Путин се ползва с доверието на 32% от запитаните, а Бан Ки Мун с 35%.
Почетния "бронз" завоюва министър-председателят на Великобритания Гордън Браун. С доверие от 30%. Любопитното е, че този показател няма нищо общо с това, как се отнасят към лидера на Лейбъристката партия в собствената му страна.
Рейтингът на Гордън Браун в края на май, съгласно проучване проведено от вестник The Telegraph, партията на Браун и него лично го поддържат само около 23% от британците. Това вероятно е реакция от проведените в страната икономически и социални промени. На външнополитическата арена, както показва изследването, Гордън Браун се държи уверено.

Изненада може да се нарече успехът на председателя на Китайската Народна Република Ху Дзинтао, който със своите 28% заема четвъртото място в рейтинга и по този начин измества френския президент Никола Саркози (26%).
Следват ги президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад (22%) и пакистанският лидер Первез Мушараф (18%).

Що се касае до най-недолюбваните лидери това са - Джордж Буш с 66% и президентът на Украйно Виктор Юшченко с 62%.

В анкетата, проведена от WorldPublicOpinion.org, са участвали 19 751 души от 20 страни: Египет, Русия, САЩ, Украйна, Китай, Индия, Индонезия, Нигерия, Мексико, Аржентина, Великобритания, Франция, Испания, Йордания, Иран, Тайланд, Турция, палестинските територии и Южна Корея. На тези територии живее около 60% от населението на Земята.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини