Путин и Буш играят казашки танци

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна снощи в Сочи за своята 28-а за седем години, последна среща с президента на Русия Владимир Путин.

Преди това говорителката на Белия дом Дейна Перино, цитирана от световните агенции, заяви на борда на президентския самолет, че на срещата не се очаква очаква постигането на окончателно споразумение по руско-амиериканския спор по повод изграждания от САЩ противоракетен щит.

Перино каза обаче, че преговорите за противоракетната отбрана вървят в "правилната посока" и към подписването на "стратегическо споразумение".

Буш пристигна със съпругата си Лора. От пресслужбата на Кремъл обясниха, че съпругата на руския президент Людмила няма да може да присъства на срещата поради предварителен ангажимент.

Още преди американската страна да отговори положително на поканата за визитата в Сочи, било уговорено посещение на руската първа дама в Ереван по покана на президента на Армения.

Джордж и Лора Буш се запознаха с плановете за развитие на Сочи и подготовката на града за зимните Олимпийски игри през 2014 г. и разгледали макет на целия регион с бъдещите спортни обекти.

Първата дама забелязала реката и едноименния комплекс за ски спускания, носещ името Лаура. Ръководителите на подготовката признали,че не са обърнали досега внимание на съвпадението.

Председателят на оргкомитета отбелязал, че понякога тук кара ски и президентът Путин. "А защо го е кръстил на името на жена ми?", попитал на шега Буш. "Специално във Ваша чест", отвърнал в тон домакинът.

"А ето това е яхтата, където ще живееш, когато дойдеш на Олимпиадата", казал руският президент на госта си, посочвайки един от корабите, разположени край сочинския бряг на макета.

Московската агенция ИТАР-ТАСС описва как преди вечеря Путин предложил на американските гости да се разходят до морето и тримата слезли на кея, откъдето наблюдавали залеза.

За вечерята към тях се присъединил новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев.

По време на вечерята била изнесена програма с казашки песни и танци. Путин и Буш дори се качили на сцената и се включили в танците.

Менюто включвало филе от еленско месо с гарнитура от мариновани гъби със сос от малини, телешко филе с печени картофи и сос от червени боровинки, палачинки с хайвер и пъстърва, кулебяка (тестено руло) с пълнеж от сьомга и за десерт боровинков пай и сладолед, уточниАсошиейтед прес.

Разговорите продължават днес в резиденцията на руския държавен глава "Бочаров ручей".

Последната делова среща на Путин и Буш като президенти по план трябва да продължи около час, след което е предвидена половинчасова среща на Буш с Дмитрий Медведев. Двамата вече се били срещали веднъж през 2004 г.

Буш и Путин ще обявят резултатите от разговорите си на обща пресконференция. Очаква се да подпишат "стратегическа рамка" за бъдещите руско-американски отношения.

Според информационните агенции американската страна се надява, че в широкия контекст на този документ руснаците ще изразят готовност за сътрудничество в противоракетната отбрана.




Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини