Бойкот на бутилираната вода

Лондонският кмет Кен Ливингстън призова съгражданите си да обявят бойкот на бутилираната вода, а клиентите в ресторантите на британската столица да настояват да им се сервира най-обикновена чешмяна вода.

Водата в бутилки, предлагана към храната, струва 500 пъти повече и е 300 по-вредна за околната среда, твърди той. Според него няма и доказателство, че бутилираната вода е по-полезна за здравето, пишат британските медии.

Чешмяната вода е не само по-евтина и по-вкусна, но и не оставя "въглероден отпечатък", както при транспортирането на бутилирани води по земя и въздух през огромни разстояния - чак от Фиджи и Нова Зеландия например.

За това се изисква огромно количество гориво, заяви той по време на седмичната си пресконференция. Не по-малко е нужно и за изработване на опаковката - за направата на пластмасови бутилки на Острова се харчи енергия колкото за 17 000 автомобила.

Стъклените бутилки са дори по-лоша алтернатива, тъй като са по-тежки и повече бензин отива за транспортирането им.

Кампанията "Лондон на чешмяна вода", подкрепяна от лондонската компания за питейна вода "Thames Water" и редица природозащитни организации, тръгна след коментари на министъра на екологията Фил Уулас относно индустрията, поглъщаща 2,6 млрд. лири годишно.

В документален филм на Би Би Си той твърди, че харченето на толкова много пари за минерална вода от британците - при положение, че има световна криза за вода, а чистата питейна вода поне тук е съвсем достъпна - е просто "неморално".

Бутилираната вода е катастрофална за планетата, защото използва пластмаса, пренася се на "абсурдно дълги" разстояния, а много малък процент от бутилките действително се рециклират, казва Джени Джоунс от Зелената партия.

Според статистиката средният британец консумира 37,6 л вода от бутилки всяка година, а 6 млн. литра се изпиват всеки ден.

Бутилираната вода допринася все пак за едва 0,03% от общите емисии на въглероден диоксид от Великобритания, а индустрията се обръща към по-щадящи за околната среда методи на производство, транспорт и съхранение.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини