Подпалиха посолството на САЩ в Белград

Сръбски демонстранти, противопоставящи се на независимостта на Косово, подпалиха американското посолство в Белград. Протестиращите нахлуха в сградата в късните часове, когато в нея не е имало дипломатически служители.

„Има сръбски граждани... в двора на посолството, в района на консулската част", заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. Държавният департамент на САЩ призова Белград да помогне за защитата на тяхната мисия. "Поддържаме контакт със сръбското правителство, за да се уверим, че са отделени подходящите ресурси за изпълнение на международните им задължения за защита на дипломатически сгради, в този случай – нашето посолство", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. "Те (Сърбия) до този момент се справят много добре с осигуряването на полицейска защита на сградата на посолството. Искаме да ги призовем да се уверят, че са отделили необходимите ресурси за справяне с тази ситуация", каза още той.

Американският посланик в ООН Залмай Халилзад заяви, че е възмутен от случилото се и ще поиска от Съвета за сигурност да осъди нападението. Сръбският президент Борис Тадич призовава всички да протестират мирно, защото само така ще помогнат. В противен случай с насилието не се помага на Косово, а напротив то се отдалечава от Сърбия.

„Всеки гражданин има право да протестира мирно и да защитава по мирен начин достойнството на страната си", каза сръбският държавен глава. Той призова и всички държавни институции да спазват законите на Сърбия. Освен американското посолство в Белград група сръбски младежи са атакували и дипломатическите мисии на Хърватия, Турция и Босна и Херцеговина.

Разгневената тълпа свали и запали турския национален флаг, веещ се пред зданието на мисията, след което постави на негово място сръбския. Прозорците на посолството на Босна и Херцеговина са разбити. Сградата на българското посолство, което е разположено на улица улица „Бирчанинова", която е пресечка на булеварда, където е посолството на САЩ, не е пострадало. В няколко района са избухнали сблъсъци между полицията и младежи, които са замеряли пазителите на реда с камъни. От гражданска защита съобщиха, че за пореден път е пострадал ресторант от веригата „Макдоналдс", разположен в центъра на Белград.

БГНЕС припомня, че това е вторият случай в който се подпалва посолство на САЩ на Балканите. Първият път е през 1999 г. по време на Косовската криза, когато изцяло беше опожарено американското посолство в Скопие. Основна причина за инцидента се считаше изключителният наплив от косовски албански бежанци, които преминаха в Македония след тежката хуманитарна криза в Косово. /БГНЕС
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини