Morgan LifeCar на водород - комбинация от стил и новаторски технологии

Morgan представиха за първи път плановете си за своя прототип LiveCar, разчитащ на водород, още през октомври 2006 година, но така и не сме видели визуален образ на плановете на компанията.

Е, и това е на път да се промени, тъй като Morgan се подготвя да покаже изцяло функциониращ прототип LifeCar на автомобилното изложение в Женева следващия месец.

Новият прототип представлява хибриден спортен модел с горивни клетки, базиран на роудстъра Aero Eight, и е развит съвместно от няколко организации, сред които е дори Оксфордският университет. Досега проектът е струвал 3 милиона долара.

Целта на проекта е да се демонстрира автомобил с нулеви вредни емисии, който същевременно е и приятен за каране. Освен това британците искат да покажат, че не е толкова трудно да се създаде автомобил с горивни клетки. Концепцията включва регенеративен електрически мотор във всяко колело, което се задвижва от горивна клетка и се смята, че с всеки един подобен мотор могат да бъдат изминати до 320 км. Регенеративно спиране и излишъците от енергия се ползват, за да се захранват кондензатори, които влизат в действие, когато автомобилът ускорява. Архитектурата на LifeCar ще позволи на колата да има доста по-малък резервоар за водород, отколкото обикновено се изисква.

Засега няма данни дали LifeCar изобщо е планиран за серийно производство, но създателите му се надяват, че комбинацията от мощност, разстояние и икономия на гориво ще променят до голяма степен мирогледа на мнозина по отношение на екологичните автомобили.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини