60% от студентите ни не работят докато учат

60% от студентите в България не работят докато учат. Това стана ясно от резултатите от първото национално проучване на професионалната ориентация и мотивация на студентите в България.

Резултатите бяха изнесени в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски", а организатори на проучването са „ HEWITT ASSOCIATES",

Фондация на бизнеса за образованието, Американската агенция за международни развитие USAID и Българо-американската кредитна банка.

Изследването е проведено през ноември 2007 г. и обхваща 12 477 студенти в цялата страна.

60 % от студентите не са били на стаж по специалността сиq eдва 28 % са специализирали по това, което учат в университета.

Голям процент студенти посочват като причина, че не са карали стаж това, че нямат информация как да си намерят.

Друга причина е, че това не се изисква от университета.

Информацията за стажовете и работните места в 53% стига до студентите чрез обяви в интернет.
Тези данни обаче важат най-вече за големите градове, като в по-малките интернет е на 4 място, а обявите във вестниците са на челни позиции.

Една не малка част от студентите - 18 %, посочват че предпочитат постоянна работа едва след завършване на магистърската си програма.

Това според ФБО означава, че масово в магистърските програми се обучават хора, които нямат професионален опит и стаж в това, което учат.

Очакванията на студентите за стартови заплати са реалистични, но не малка група очакват по-високи заплати от предлаганите - 50 % от 300 до 500 лв., и 20 % от 500 до 700 лв.
Студентите в София имат по-високи очаквания за нивото на заплащането, от тези в страната.

Най-мотивирани от заплащането са студентите с инженерни специалности, биотехнологии и счетоводство.
Най-желаните професионали сфери са маркетинг - 22%, инженерни специалности - 19% и финанси -19%.

Практическата подготовка на студентите за започване на работа е незадоволителна.
Базовите компютърни умения, които се изискват от бизнеса във всички професионални сфери са на ниско ниво, според резултатите.

43% от студентите в София и 28 % от студентите в страната самоопределят нивото си на владеене на английски език като високо.
Тези резултати обаче са твърде ниски според работодателите и на фона на ЕС.

Като цяло 80 % от студентите в България са доволни от образованието, което получават по специалността си.

Тяхната удовлетвореност и оптимизъм спадат с течение на времето на обучение.

Студентите от 4 курс са с 24 % по-малко доволни от първокурсниците. Причини за това са както по-голямата информираност какво се иска от тях на пазара на труда , така и фактът че все повече студенти от 3 - 4 курс вече са провели стаж и практика по специалността и имат реална преценка за наученото.

Мария Фъртунова - експерт от МОН, гарантира, че резултатите от това проучване ще бъдат използвани при изготвянето на стратегията на министерството за висшето образование.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини