"Излел е Дельо хайдутин" може да ни докара нашествия на извънземни

Изпращането на радиосигнали и аудиозаписи на песни в открития Космос може да изправи Земята пред сериозна опасност.

Това е становището на група авторитетни американски учени, сред които и професора от калифорнийския институт SETI Дъглас Вакък.

Реакцията на учените беше провокирана от съобщението, че НАСА е излъчила песента на Бийтълс "През Вселената" (Across the universe) в Космоса на 4 февруари, като мощен информационен сигнал към извънземни цивилизации.

Според професор Вакък изпращанията на песни в Космоса могат да изложат Земята на опасност, тъй като има вероятност музикалните послания да бъдат прихванати от извънземни цивилизации, които нямат миролюбиво отношение към живота на нашата планета.

Преди да пускаме информация за нас в Космоса, трябва да обсъдим степента на риск от подобни начинания, заявява професор Вакък пред авторитетното британско научно списание New Scientist.

Dnes.bg припомня, че българската народна песен от златоградския регион „Излел е Дельо хайдутин" е изстреляна през 1977 година с американските космически станции "Вояджър 2" и "Вояджър 1".

Песента, изпълнена от Валя Балканска, също е била музикално послание от Земята към далечния Космос.

Миналата седмица НАСА излъчи песента „Across the universe" в Космоса, за да отпразнува две събития- петдесетгодишнината на Американската космическа агенция и рождението на британската група Бийтълс.

Излъчването беше ориентирано към Полярната звезда - най-ярката звезда в съзвездието Малка мечка, която се намира на 431 светлинни години от Земята (една светлинна година се равнява на 9 460 млрд. км., уточнява НАСА на интернет сайта си).

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини