Емиграцията решава материалните проблеми за 38% от младите

Емиграцията е добро решение за материалните проблеми според 38 на сто от младите хора под 35-годишна възраст. Това сочи проучване на агенция „Медиана", направено по поръчка за Националната комисия за борба с трафика на хора.


48 % от запитаните биха отишли в чужбина веднага, ако им се отдаде такава възможност. Така мислят близо половината от рисковата група от млади и необразовани хора. 21% от младите хора гледат на страните от Европа като място без бедни и мизерстващи.


Тревожно е, че близо 90 на сто от хората не виждат нищо осъдително в това да работят в чужбина без трудов договор и от тук следва въпросът доколко са жертви и доколко сами се вкарват в трафика на хора, който се свързва основно със сексуална експлоатация, и по-рядко с трудова експлоатация, донорство и трафик на деца. В обществото съществува нагласа, че ако се получи добра цена за сексуалните услуги, ако работиш на черно за добри пари - това не е трафик.


Според директора на агенция „Медиана" Кольо Колев естествената основа на тази нагласа е илюзията за западния земен рай. Според 20 % от анкетираните в тези страни няма бедни и мизерия, и единственото, което трябва да направиш, е да се преместиш. Близо 30 на сто не са ориентирани и едва половината от хората си дават сметка за какво става дума. Все още има изключително силни емиграционни настроения, особено сред ниско образованите слоеве, сочи още изследването.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини