Безопасните болници са чисти!

"Безопасните болници са чисти" - това е посланието на информационна кампания, която започва от днес. Целта на кампанията е да изостри общественото внимание към проблемите на хигиената в лечебните заведения.

Около 40 000 души годишно у нас са засегнати от инфекции, свързани с медицинското обслужване, твърдят експерти, въпреки че официалната статистика отчита, че те са по-малко от три на сто.

Експертните оценки са базирани на национално представително изследване, извършено през септември миналата година.

За последните пет години през българските болници са преминали общо 23 на сто от населението, а 11 процента от хората са били подложени на хирургически операции, показва проучването.

Едва половината от тях обаче са били предупредени за риска от следоперативна инфекция.

Кампанията се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването и е по инициатива на Швейцарския червен кръст и Българо-швейцарската програма по болнична хигиена. Тя включва телевизионен клип, радио-клип и интернет-банери.

Кампанията призовава пациентите да споделят своите впечатления от лечебните заведения в страната.

Днес ще се състои първото заседание на експертния съвет по вътреболнични инфекции, чийто председател е проф. Дамян Дамянов. В съвета участват още д-р Ангел Кунчев, доц. Тодор Кантарджиев, доц. Мира Кожухарова, проф. Олег Хинков и др., съобщава Здраве.нет.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини