София на две нива

Къде трябва да се движат колите в София, за да няма задръствания? Под или над земята, отговарят експертите по трафика. На кота 0 шосетата вече се задъхват. Дори и всички улици на града да се разширят, пак няма да има място за софийските автомобили, категорични са от Столичната община. Естакади има в почти всички европейски столици. В София обаче ще се приложи революционно решение. Подлези ще се превърнат в кръстовища. Мястото на хората не е под земята, категоричен е главният архитект Петър Диков. За пешеходците ще има надлези. Колите пък ще влязат под земята. През 70-те и 80-те години беше модерно да се градят подлези, обясняват архитектите. В течение на годините обаче се оказало, че подземните съоръжения са ефективни за градове с по-слабо движение. В София обаче броят на автомобилите расте не с дни, а с часове.

Три големи подлеза на бул. "България" може да се превърнат в кръстовища на две нива. В момента се правят проучвания, обясни арх. Диков. Идеята е булевардите "Димитър Несторов", "Гоце Делчев" и "Тодор Каблешков" да влязат под бул. "България". По този начин ще се махнат опашките пред светофарите на трите възлови за града кръстовища. Проектът ще реши до голяма степен проблема с придвижването по една от основните артерии на града, смята Диков. Той обаче подчерта, че има и затруднения в осъществяването на замисъла. Точно на тези места инфраструктурата била много тежка. Под пътя и около подлеза минават водопроводи и трасетата на всички подземни кабели.

Ако булевардите в тези точки минат на две нива, за пешеходците ще има допълнително решение. Единият вариант са тротоари като в тунела на НДК. Другият пък - да се изградят пасарелки като тази в "Младост". Пешеходните надлези са добро решение за София, но трябва да се усъвършенстват, смятат експертите. Проблем при тях са асансьорите за възрастни и инвалиди. Те трудно се поддържат в изправност, а този в "Младост" въпреки непрестанните поправки работи по няколко дни. Общината предвижда да строи още една пасарелка на бул. "Александър Малинов". Пешеходен надлез ще има и на бул."Сливница". За двете съоръжения са предвидени 6 милиона лева. Те трябва да са готови до края на следващата година. На две нива ще е още едно важно кръстовище в столицата. То е част от пробива с кодово название "Пенчо Славейков". Новото съоръжение ще е разположено на кръстовището на бул. "Цар Борис III" с "Пенчо Славейков". Пробивите представляват разширения на улица, които увеличават пропускателната й способност, обясняват пътните инженери. С тяхна помощ ще се освободи трафикът от "Цар Борис III" до "Сливница". Дължината на отсечката е 2 км, но с реконструкцията й градът ще живне, смята зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Тази година ще се отчуждават терени за пътя. Очакванията на общината са до края на годината все пак да се направи първа копка на строежа, който трябва да приключи до 2010 г. Проектът е на стойност 35,6 млн. лв.

София ще се превърне в строителна площадка в следващите четири години, предупреди преди време кметът Бойко Борисов. Амбициозната програма на градската управа е за над 2 млрд. лева. По-голямата част от парите ще дойдат от общинския бюджет. Тази година той е с 200 милиона отгоре. Парите дойдоха от успешната продажба на общински дружества, както и от собствени приходи.

„Стандарт"

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини