12 малки промени за по-щастлив живот

Ако успеете да правите само по една промяна всеки месец, в края на годината ще се далеч от мястото, на което сте сега.

1. Кажете истината

Ако не сте щастлива с половинката си, с това, което той казва или прави, бихте ли казала истината, моля? Тук нямаме предвид да се изправите и да заявите нещо от сорта на: "Ти си такъв проклет негодник" (което може и да е вярно), но по-скоро става въпрос за нещо като: "Това наистина ме наранява". Придържайте се към истината - тя ще ви помогне за ефективно решаване на ситуацията - просто веднъж я кажете ясно.


2. Кажете "не"

Не е необходимо да правите всичко, за което ви молят другите, особено ако не ви харесва. Не правете нищо от чувство за вина, а защото искате. Ако не искате да направите нещо - недейте, просто кажете "не".

3. Кажете "да"

Понякога трябва да кажете: "Да, по дяволите". Да се ограничавате непрекъснато означава единствено, че може да остареете, докато се решите да направите нещо. Съберете кураж и да, по дяволите, направете го.

4. Приемете грешката

Добре, сбъркала сте. Спала сте с него, не сте взела предпазни мерки и сега сте бременна. Станалото - станало. Да направиш грешка не е кой знае каква беда. Беда е да не си признаеш и да не приемеш факта, защото това е сигурен начин да "оплетеш конците" още повече. И защото е гаранция, че няма да си научиш урока. Дайте си сметка как сте се забъркала в тази "каша", така че да не ви се случва отново. Никога.

5. Вземете решение

Най-лошото решение е липсата на решение. В един момент не може да е повече "не знам" или "може би". Трябва да е "да" или "не". Да избягвате решенията е все едно да избягвате да живеете, а това е невъзможно. Животът ви ще се случва, независимо кой взема решенията за него. По-добре да сте вие.

6. Изпълнете своя цел

Не е достатъчно да си поставяте цели. Трябва и да ги постигате. Ще придобиете огромна увереност в себе си, ако добиете навика да показвате сама на себе си, че можете да постигате целите си. Не е необходимо те да са някакви големи цели. Те могат да бъда и едни съвсем мънички целички, като например: "Всеки ден ще се усмихвам на непознат". Дори и само толкова може да ви накара да се почувствате достатъчно силна, за да "подгоните" следващата, може би по-голяма, цел.

7. Опитайте нещо ново

Излезте от зоната на собствения си комфорт поне малко. Разделете се с някакъв навик. Не е необходимо да е нещо много трудно - като отказването на цигарите. Направете репетиции с по-дребни неща. Сменете 20-годишната си прическа. Изберете нов маршрут за работа. Вместо "сапунка", изгледайте един документален филм. Осъзнайте, че правите нещо ново и си дайте сметка как се чувствате. Обзалагаме се, че ще ви хареса.

8. Открийте нещо в себе си

Ако се чувствате подтисната, застанете пред огледалото и си кажете: "Аз съм страхотна, защото...". И си кажете защо. Звучи малко странно, но наистина действа. Независимо колко зле се чувствате, ще откриете онова нещо, което да обичате в себе си. И вероятно ще откриете повече от едно нещо. А след като се убедите, че има за какво да бъдете обичана, другите също ще го разберат.

9. Помолете за помощ

Никой не очаква от вас да сте способна да решите всички житейски проблеми сама. Поискайте помощ - било от партньора си, било от колега, било специализирана консултация.

10. Мечтайте

Какво наистина искате да правите? Какво би ви направило истински щастлива? Разбира се, няма да се събудите утре с 10 кг. по-слаба, но и всъщност едва ли го искате, защото няма да има какво да облечете, нали? Но - дайте простор на въображението си и вижте къде ще ви отведе. Ще откриете със сигурност някои истини за сегашната си ситуация и може би ще добиете ясна идея какво трябва да направите, за да се промени.

11. Останете насаме със себе си
Ние сме отговорни за собственото си щастие. Това означава да се научим да харесваме себе си и да си бъдем самодостатъчни - до известна степен. Да споделяте живота си с някой не може да ви направи щастлива, а само ПО-щастлива. В крайна сметка, ако вие не знаете какво ви прави щастлива, как може да очаквате от някой друг да знае? Това трябва да откриете сама.

12. Слушайте се
Когато казвате нещо като:"Скъсах с приятеля ми, защото той ми изневеряваше, но аз още го обичам, въпреки че се вижда с друга жена. Какво да правя?", спрете и се чуйте какво говорите. Той ви е изневерявал, още го прави, а вие все още го обичате? И допускате възможността да се върнете при него? Слушайте сте и ще чуете истината.
Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини