ДНК технология разкрива тайните на древните гърци

Нова ДНК технология ще разкрие тайни за живота на древните гърци. За целта ще бъдат използвани керамични съдове, лежали от хилядолетия на морското дъно, съобщава в. "Дейли телеграф".

В Древния свят амфорите са били използвани като контейнери за пренасяне на всякакви неща - от вино до зехтин. След като с технологията бъдат изследвани съдове, намерени в останки от кораби, ще бъдат разкрити повече подробности за търговията и земеделието в историческите общества.

Екип от Масачузетския технологичен институт, океанографския институт Удс хоул в САЩ и университета Лунд в Швеция е извършил първото успешно вземане на ДНК от останки от потънал кораб на 2400 години в морето край гръцкия остров Хиос.

Дървеният търговски кораб е потънал през 4-и в. пр. Христа на дълбочина 70 метра. Екипът е работил заедно с археолози от гръцкото министерство на културата, по-специално с Димитрис Куркумелис, Катерина Делапорта и Калиопи Прека-Александри, за да получи ДНК секвенции от вътрешността на две амфори, открити от подводен робот. В

едната вероятно е бил пренасян зехтин със сушен риган, а в другата - вино. Остров Хиос е известен като голям износител на високо ценени вина, които са били поднасяни на пиршествата на Юлий Цезар, така че откриването на зехтин със сушен риган, изненадало археолозите.

Предполага се, че в другата амфора е имало вино, защото ДНК фрагментите са от сакъз - растение, което вирее на острова и е било използвано за съхраняване на напитката. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини