Хаос в зареждането с биогорива след 1 януари

60 000 лв. е глобата за производителите, които не смесват петролните продукти с екосуровина

Шофьорите и бензиностанциите в София изобщо не знаят, че от 1 януари обикновеният бензин трябва задължително да се смесва с биогориво. Това установи проверка на "Новинар" вчера. Продажби на смесено гориво (изискването е обикновеният бензин да се смеси с 5% био) все още няма, въпреки че това трябваше да стане още в първия ден на 2008 година. Изискването е регламентирано в Закона за възобновяеми и алтернативни енергийни източници и биогорива (ЗВАЕИБ).


Единствено в Бургас в три бензиностанции се продава на отделна колонка дизелово гориво, смесено с 5% биодизел, съобщиха от „Лукойл България". Цената на смесеното гориво е с 3 стотинки по-ниска от тази на обикновеното. От компанията не уточниха кога в София ще започне да се продава смесено гориво. В столицата управителите на повечето бензиностанции дори не бяха чували за това, че от началото на 2008 г. трябва да се продават смесени горива. От „Шел България", съобщиха, че в момента при тях не се продава смесен бензин.
Дистрибуторите на петролни продукти коментираха за "Новинар", че ще започнат да продават смеската, когато производителите започнат да ги снабдяват. Фирмите - производители и вносители на петролни продукти, трябва да правят самото смесване на горивата в данъчни складове и след това да ги дават на дистрибуторите. Неофициално експерти коментираха, че причината производителите да не са започнали да смесват горивото е, че чистите биогорива не се облагат с акциз, но след смесване вече се облагат.
Все още няма заявки за закупуване на големи количества биогорива, съобщи Миряна Мишева, главен експерт в Националната асоциация по биогорива и възобновяеми енергийни източници. По думите й фактът, че още няма смесване на горивата, е нарушение на закона. Съгласно записаното в него производителите и вносителите на течни горива са длъжни да продават вече смесени продукти. При неизпълнение се налага санкция от 7000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение глобата нараства до 60 000 лв. Целтта на смесването на горивата е да се намалят вредните емисии във въздуха.
Източник: big.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини