ДПС отбелязва 19 май на площада в Джебел

ОС на ДПС излезе със становище по повод честването на Деня на Джебел,което публикуваме дословно:

Издадената заповед от кмета на община Джебел Бахри Юмер за разрешаване на митинга на ДПС на 19 май 2016 г.в Джебел с посочване на мястото и времето на провеждането му не ангажира нито организаторите, нито други лица, а само обективира предложението за промяна на мястото за провеждане на митинга, става ясно от определение на Административен съд – Кърджали от 17 май 2016г.

За втори път съда потвърждава правото на ДПС за провеждане на традиционен митинг в центъра на Джебел, като дава възможност на организаторите да решат дали да приемат предложението на джебелския кмет за промяна мястото на събитието.

ДПС уведоми кмета на Джебел за провеждане на възпоменателен митинг на 19 май в центъра на Джебел, чието провеждане той от своя страна забрани. След обжалване от страна на ДПС, Административният съд Кърджали отмени заповедта на кмета на Джебел за забрана на митинга като незаконосъобразна. Бахри Юмер издаде втора заповед, с която разрешава на ДПС провеждането на митинг, но предлага то да се проведе на друго, различно от исканото от ДПС място.

ДПС обжалва и втората заповед в частта му за промяна на мястото на проявата.

С решение от 17 май 2016 г. Административен съд дава право на ДПС да приеме или не предложението на кмета за провеждане на събитието на друго място.

Движението за права и свободи провежда този възпоменателен митинг от 20 години на централния площад в град Джебел и досега винаги с активното съдействие на Бахри Юмер като областен председател на ДПС. Всяка година хиляди от страната и чужбина изминават стотици километри, за да отдадат почит на участниците в протестите по време на Майските събития през 1989 г., с които бяха поставени основите на демократичните промени в нашата страна. За 21 път ДПС ще организира със своите привърженици традиционния митинг в Джебел. Очакват се около 15 000 участници.

ДПС гарантира, че няма опасност от нарушаване на обществения ред. Проведени са срещи с кмета на Джебел и директора на ОД на МВР Кърджали, на които те са информирани за предприетите мерки по организацията на празника. ДПС не може да си позволи да не проведе това мероприятие, защото то е част от историята на движението и историческа памет на местното население. Непровеждането на възпоменателния митинг ще бъде предателство към всичко онова, което е правено в последните години, предателство и неуважение към паметта и делото не тези герои, които с цената на живота си спечелиха нашето право да бъдем свободни и с равни права. ДПС не може да не отговори на очакванията на хората от страната и чужбина, които пристигат на 19 май в Джебел, именно за да почетат паметта на жертвите на майските събития през 1989 година.

Ръководството на партия ДПС изразява своето възмущение от грубия опит за манипулиране на историята, за да се използва тя по най-елементарен и недостоен начин за тесни партийни интереси на нововъзникнала формация, която с първите си действия погазва и отнема права на граждани и правото да изразяват гражданска позиция.

Областен съвет на ДПС-Кърджали

       

        

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини