Опасна зараза по животните настъпва в Пловдивско през Добри дол

В стадо със 101 животни в Добри дол има крави заразени с опасния нодуларен дермати. По правилата трябва да бъдат умъртвени всички животни, които са били в контакт със заболелите. От Басейнова дирекция, обаче, имат съображения да не позволят откриването на такъв гроб и за сега ще бъдат унищожени само доказано болните крави.

Собственикът Димитър Иванов ще бъде обезщетен за всяко умъртвено животно по пазарни цени.

Болестта настъпва в региона – предупреди ветеринарният лекар д-р Иван Вангелов. „Ситуацията е неприятна, напрегната – каза той – извършват се ежедневни прегледи. Всеки животновъд, който има договор с регистриран ветеринар е получил репелент, кравите са окъпани, достъпът до животните е ограничен, взети са мерки дори гумите на камионите, които влизат във фермите да бъдат мити. Раздадени са листовки с инструкции какво да правят собствениците на стадата.

Очаква се до седмица да започне и ваксинацията на животните, правителството е отделило 20 млн лева за ограничаване на заразата.

Нодуларният дерматит не е опасен за хората. Те не могат да се разболеят от консумация на месото.  Всички продукти - кожа, кръв, които остават след коленето на животните може да бъдат преносители на заразата, която остава да живее в тях много дълъг период. 

Установеното огнище на нодуларен дерматит в Добри дол е първото в Пловдивска област. 

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини