Елина Батинкова е втора на IT състезание

    Елина Батинкова се завърна от поредното си състезание по Информационни технологии с призово класиране – второ място между учениците от 6 клас на Националния кръг от „IT Знайко+“, проведено в Рибарица. Ели е ученичка в на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и е редовен участник в различни състезания свързани с компютърни програми. През тази учебна година вече е била част от екип, състезавал се в конкурса „Джон Атанасов“. Там нейният отбор заема второто място сред ученици от 5 до 8 клас. Ръководители в овладяването на технологиите ѝ са Ваня Георгиева и Таня Сребрева. За емоциите, регламента, класирането и успеха си в Рибарица тя разказа пред parvomai.net.

    Елина участва в „IT Знйко“ още от 3 клас, като е пропуснала само миналогодишната надпревара.

    Между 20 – те класирани за национален кръг ученици е имала втори резултат, който е запазила и след надпреварата в Рибарица.

    Предварително са били обявени темите, от които участниците са избрали една, по която да работят. Между тях са били: „Плодчетата“, „Зеленчуци, който не яде“, „Коя ще е най- желаната професия след 20 години“, „Машина на времето“, „Учител“ и други.

    Над 80% от състезателите са се ориентирали към „Машина на времето“. Тя избрала - „Учител“, защото харесва професията, иска да стане учител по любимия ѝ предмет – математиката. Всеки състезател е имал право да подготви 3 изображения, предварително изпратени на организаторите.

    Елина е използвала Pawer Point, а презентацията ѝ е с няколко подменюта, включващ задачи с избираем отговор.

    За пръв път на Ели ѝ се налага да защитава работата си пред жури. Казва, че малко се е притеснявала, но всичко минало добре и без допълнителни въпроси. Тя самата е присъствала на презентациите на съперниците. Видяла е интересни идеи, но не може да открои най-доброто.

    Освен състезание, „IT Знайко“ е голямо приключение за всички участници – място на което се срещат много деца с общи интереси, а организаторите правят пребиваването им емоционално и забавно. На организираната дискотека е имало изискване към облеклото – момичетата да са с дрехи на точки, а момчетата - облечени като Чарли Чаплин. Всеки присъстващ е можел да изяви и дарбите си извън технологиите. От Първомай с танц във Вечерта на талантите са се включили Даниела Колева и Мира Бонева.

    На церемонията по обявяване на класирането и връчването на наградите приятната изненада била второто ѝ място. Изпреварена е само от едно момче, което е работило по същата тема като нейната - „Учител“.

    Освен първите три работи, журито е отличило и още няколко продукта – за дизайн, за техническа сложност, за оригинална идея и т.х. Даниела Колева получава приза за най-добър дизайн. Тя е избрала да роботи по темата „Коя ще е най-предпочитаната професия след 20 години“ и отговорът ѝ е бил – Дизайнер.

    Освен Елина Батинкова и Даниела Колева в надпреварата в Рибарица участваха и се представиха достойно още Теодора Караславова, Атанас Радичев и Мира Бонева.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини