Нелегалният софтуер - заплаха за националната сигурност

В социалните мрежи като фейсбук, туитър и пр. дебнат шпиони и, защото те са добри канали за шпионаж срещу България. Освен това в тях се разпространяват и дезинформации.

Това се констатира в подготвената от Съвета по сигурност към Министерския съвет проектостратегия за киберсигурността на страната, пише "24 часа".

Сред основните заплахи за киберсигурността на България е пиратският софтуер, който ползват граждани и малки фирми. Според документа, нелегалният софтуер бил възможен канал за пробиване на киберсигурността както на бизнеса, така и на държавата.

Засега страната ни не била особено интересна за кибератаки, но интересът се увеличавал заради членството ни в НАТО и ЕС, твърдят още експертите на Министерския съвет.

Документът трябва да бъде представен и обсъден и на предстоящия Консултативен съвет по националната сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свика за 14 април.

Като едни от най-уязвимите на кибератаки системи се посочват електронните разплащания и публичните услуги на администрацията, които се осъществяват онлайн.

За гражданите пък се предвиждат кампании, които да повишат хигиената им в интернет.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини