Няма кой да спре автомобилите в пешеходната зона на Първомай

Няма акт или организация, която може да спре движението на автомобили през пешеходната зона в центъра на Първомай. Да се минава през обособения с плочки център, за да се пренесат 3 кашона стока или 5 кг продукти, е нещо обичайно и не е забранено от Наредбата за чистотата и реда в общината. В нея е записано:

Член 10. (1)Задължават се водачите на МПС извършващи зареждане на търговски обекти в определените пешеходни зони да ги изтеглят незабавно от тях след приключване на товаро-разтоварната дейност.

(2) При нарушение по ал.1 на виновните лица се налага глоба в размер от 50 до 250 лева, а при повторно нарушение глоба в размер от 250 до 1000 лева.

За спазването на наредбата трябва да следи организацията, на която е възложено охраната на общината. Преди време „на ухо“един от служителите ѝ каза, че „кметът иска да не закачат търговците“. Дали това е вярно е трудно да се докаже, но охранители по площада няма. Полицаи пък заявиха, че нямат аргументи, с които могат да санкционират преминаващите шофьори, защото всеки от тях може да каже, че е извършвал товаро-разтоварна дейност.

В последните месеци този аргумент става все по-несъществен, защото е лесно да се забележи, че освен товаро-разтоварна дейност, много често автомобилите седят просто „на паркинг“ в пешеходната зона. Между спрелите за по-дълго време има такива, които не просто нарушават Наредбата, но пречат на преминаването на пешходци и особено на майки с колички. Любимо паркомясто е зад сградата Даунтаун, където има пешеходна алея.

Неведнъж първомайци са се възмущавали от това, че на практика в града няма място, което да е недостъпно за движението на превозни средства.

Преминаването им нанася вреди на настилката, която не е предвидена за тежки автомобили. Не са единични случаите, когато високи камиони преминават под дървета и чупят клоните им.

Несанкционираното настъпление на колите в пешеходната зона прави шофьорите все по-самоуверени и те си позволява да развиват скорост, която застрашава движещите се пешеходци и особено малките деца.

Преди време в общинска администрация стана въпрос, че се работи по нова наредба за чистота и реда. Силно препоръчваме на нейните автори да бъде описано времето, в което може да се правят товаро-разтоварни дейности – например в тъмната част на денонощието, а за търговците – да се снабдят с количка, с която да пренасят стоките си.  

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини