Събраха учители, за да им представят иновативни продукти и методи

Анета Лозева – преподавател по английски език в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров" взе участие в в конференцията “Иновации за по-добро образование” на "Капитал" и фондация "Америка за България".

С интерес изслушах представените материали – сподели тя – Любопитно се получи когато в две последователни лекции бяха представени училището на Стийв Джобс в Холандия и веднага след това детската градина и училище, работещи по системата Монтесори. Първото – изключително технологично – таблети, много технологии, а второто – диаметрално противоположно – използване на естествени материали и учене чрез правене. И в двата случая показаните видеоматериали бяха много интересни. Всеки може да реши кое и в каква степен да ги използва. Личното ми мнение е, че „Монтесори“ е много подходяща за детските градини. Всяка система си има своите предимства и не е нужно да възхваляваме само технологиите и да отричаме всичко друго. Технологиите са средство, но ако не знаеш какво да ги правиш са си и "голям камък". Учим децата да ползват технологии, учат безкрайно много информация по всички предмети, а никой не работи в насока развиване на емоционална интелигентност. Това отдавна е измислено по света и се говори за работа в тази насока, а акцентът да се поставя единствено и само върху „агресията в училище“.

„Представете си училище, в което всеки ученик има индивидуален учебен план и го следва с помощта на учителите си – се казва в анонса на събитието- По време на часовете седи заедно със съучениците си върху големи възглавници на пода. По чорапи. Вместо да се фокусират върху отделни предмети, учителите им показват връзките между тях и представят темите от различни гледни точки. Оценяват прогреса на учениците си в детайли и се стремят да развиват у тях ключови умения и любопитство. Училищният процес е организиран в онлайн платформа, до която достъп имат и родителите. Това училище е иновативно - не просто внедрява нови технологии в учебните часове, но използва съвременни педагогически методи и прилага знанията от науките за учене в своите програми. През последните години не малко български учители, директори и образователни експерти също обръщат внимание на това как училището може да отговори на съвременния свят.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование пък отвори възможност за нов тип училища - иновативните. Конференцията "Иновации за по-добро образование" даде думата на активни директори, учители и експерти, за да разкажат и покажат какво прави едно училище иновативно. През вдъхновяващи презентации, видео разкази и панелни дискусии чухме успешни практики от класни стаи от България и чужбина, модерни подходи за училищно управление и как изглежда съвременната образователна екосистема. На конференцията беше отделено място за демонстрации на иновативни образователни продукти и методи."

Конференцията беше открита от министър Меглена Кунева, която приветства инициативата за популяризиране на иновативни начини за по-добро образование в периода на необходимите промени, свързани с новия закон за училищното и предучилищното образование. По думите ѝ носещата конструкция на новия закон е учителят, защото в образованието всеки е важен, но учителят е този, които ще реализира закона и ще издигне обществото до следващата фаза.

Иновативни практики и визии предложиха някои от най-активните директори, учители и експерти от училища в България и чужбина. По време на форума те показаха, че иновативното училище е не просто място, където децата имат достъп до нови технологии. То е пространство, където се използват съвременни педагогически методи, развиват се ключовите умения на учениците, както и тяхното любопитство, а интердисциплинарните връзки надскачат ограниченията на учебните предмети. Сред лекторите на събитието бяха Барбара Айзъкс, специалист по метода за обучение в ранните години Монтесори от центъра Montessori St. Nicholas, Морис де Хонд, основател на Steve JobsSchool, Амстердам, и директорът на отдел "Иновации и образователни технологии" в Pine Crest School, САЩ, Браян Милър.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини