Читателите на parvomai.net искат връщането на казармата

Ако зависеше от читателите на prvomai.net военната служба в България незабавно би била възстановена. 73 % от отговорилите на анкетата на сайта, са категорични, че казарма трябва да има. Половината от тях, със съвсем лек превес са тези, които са на мнение, че младежите трябва да служат както по времето на социализма. Другите са на мнение, че казармата е необходимост, но трябва да е с продължителност между 3 и 6 месеца.

Едва 7% са толерантните, които са готови да се подчинят на мнението, получено при проведен референдум.

Категорично против служба за родината са 20% от читателите.

Този въпрос за пореден път гръмна в публичното пространство, след като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска задължителна казарма от 6 месеца и военно обучение.

Идеята има свои привърженици и противници, като се поставят въпроси от различноестество. Имаме ли финансов ресурс за възстановяване на казармите и базата? Наистина ли военната служба е в състояние да направи момчетата мъже? Семейството или казармата трябва да ги дисциплинира, да ги научи на труд и родолюбие? Колко месеца са необходими за провеждането на същинското обучение? И имаме ли кадри, които могат да отговорят на натовските изисквания?

Този спор стана повод да припомним мнението на българския народопсихолог Иван Хаджийски: „Военната служба не бива да бъде робство, а благороден дълг на свободен човек! Подготовката в казармата е по същество създаване на нов човек, на изцяло нова личност“.
Това е мнение, писано преди 100 години. Така ли е и днес – предстои да разберем.
Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини