С панихида и тържествена проверка отбелязаха Деня на Тракия

    Членове на тракийското дружество, и потомци на тракийските бежанци отбелязаха вчера в Първомай Деня на Тракия. Той се чества на 26 март, когато се постига прелом в Балканската война и е освободена Тракия.

    Пред паметника на загиналите във войните между 1912 и 1918 година бяха строени военни и ученически отряди, присъстваха предаставител на местната власт.

    Отслужена беше панихида и извършена тържествена проверка.

    В словата си пред паметника, председателят на тракийско дружество в Кръстьо Кръстев и кметът на общината Ангел Папазов припомниха събитията около превземането на ключовата крепост Одрин, довело до края на Балканската война и Лондонския мирен договор, дал шанс за свободата на тракийци.

    Българската армия дава 18 282 загинали. Припомнено беше и ужасяващото лекомислие, с което дипломатичното ведомство прахосва завоюваното на фронта. На фона на чудеса от храброст на орача – воин, които той сътворява, възмущава безотговорното поведение на главното командване, след което България губи завоюваните територии и на практика не се осъществява така жадуваното обединение.

    Венци бяха поднесени от името на Община Първомай, на Тракийското дружество и ОУ "Св.св. Кирил и Методий", а много граждани положиха цветя.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини