Стартира схема за безработни над 29 години

Нова схема на Агенцията по заетостта ще помогне на безработни над 29 години да си намерят работа. Нейният бюджет е 81 млн. лв., осигурени от ОПРЧР.

Макар за схемата Обучения и заетост" да кандидатстват работодатели, тя ще е в ползва на три основни групи безработни лица - с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в бюро по труда от 12 и повече месеца и безработни лица на възраст над 54 години. На първия критерии отговарят над 800 от регистрираните в БТ – Първомай. Трайно безработните са над 700, но голяма част от тях са с основно или по- ниско образование. Статистика за безработни над 54 години няма, но групата от мъже и жени над 50 години винаги е била най- многочислена.

Това са групите с приоритет, но на практика всички безработни лица над 29-годишна възраст могат да кандидатстват за наемане по схемата, като подадат заявление за участие в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. Изискването, обаче, е най-малко половината от наетите по схемата при един работодател да са от някоя от приоритетните целеви групи.
 

От 25 март до 1 април 2016 година всеки работодател ще може да се включи в схемата "Обучения и заетост", като подадат своите заявки в Бюро по труда.  Одобряването на заявките ще спре, когато бъде изчерпан бюджетът, предвиден за първия етап на схемата, уточниха от Агенцията по заетостта. А той стартира на 25 март и е с бюджет 8.1 млн. лева, предназначени за изплащане на трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда.
Във втория етап на заявилите участие безработни ще им бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост. Неговото начало ще бъде обявено допълнително. На одобрените кандидати ще бъдат предоставени ваучери, които ще бъдат осребрявани по време на обучението, уточниха от Агенцията по заетостта. 


На одобрените работодатели ще бъдат възстановени средства за трудови възнаграждения на наетите по схемата безработни лица за период до 12 месеца. По схемата ще бъдат покрити и дължимите за сметка на работодателя осигурителни вноски. Има обаче разлики за периода размера на подкрепа по "Обучения и заетост".

За безработните лица от трите приоритетни целеви групи схемата ще покрие 100% от сумата на минималния осигурителен доход за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите.

За останалите наети важи същата подкрепа, но само за първите до 6 месеца. За последващите до 6 месеца схемата ще покрива единствено разходи за дължими вноски за сметка на работодателите, изчислени върху 100% от сумата на минималния осигурителен доход за съответната длъжност, за която са наети.

parvomai.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини