Щъркелите вече са тук

    Десетина дни преди настъпването на пролетта, във фейсбук се появиха множество снимки на долетелите от топлите страни нейни предвестници – щъркелите.

    В Първомай, Караджалво, Дълбок извор и други села хората завързаха мартениците си на плодните дръвчета и въпреки падналите температури вече са в очакване на усмивката на Баба Марта.

    Караджалово е селото с най-много щъркелови гнезда в общината – 29 и е в челната десетка на България.

    Данните са от извършеното през последните две години лятно преброяване. От Българското дружество за защита на птиците казват, че получените резултати са добри и обнадеждаващи. Според националния координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев 6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са заети от птици. Тези данни показват, че броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а броят на двойките щъркели - с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.“

    Най-предпочитаното място за свиване на гнездо са стълбовете. От общо 6805  гнезда, 5624 са разположени на стълбове, като 5271 са на бетонен, 328 на железен и 25 на дървен стълб. На стълбовете с жици екипите по преброяването са преброили 5261 гнезда, а на стълбове без жици – 363. 195 гнезда са разположени на дървета, като най-често се използва акацията, бор, черница и топола. На комини са преброени 444 гнезда, а на покриви – 279. Най-често използваните сгради са фурните, частните къщи, църквите и училищата. 263 гнезда са на друг вид субстрати – селскостопански машини, паметници, магазини, GSM антени и изкуствени постройки, изградени от човек.

    БДЗП изказва своята благодарност на всички участници, доброволци, служители на РИОСВ, природозащитни организации, общини, читалища, училища, които участваха в преброяването на гнездата на белите щъркели в България. За пореден път бе доказано, че белият щъркел е една от най-любимите птици на хората в страната.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини