Още една причина за влошаването на паметта

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на изследвания те са установили наличието на връзка между излишното тегло и по-ниските показатели на епизодичната памет.

Епизодичната памет е система от памет, която съдържа събитийна информация за човека във форма, в която имат значение контекстуалните свойства (място и време).

Според изследователите получените резултати потвърждават съществуващите изводи за потенциалната връзка между наднорменото тегло и измененията в структурата и функциите на главния мозък, а също и неговата способност да се справя с определени познавателни задачи.

По-конкретно става дума за влиянието на хипокампа – зона, отговорна за паметта и обучението, и челните дялове на мозъка, които отговарят за вземането на решения и способността да се справяме с проблеми и емоции.

Според статистиката около 60% от зрялото население на Великобритания има излишно тегло или затлъстяване, а към 2034 година според прогнозите те ще нараснат до 70%. Още сега това се признава за огромен проблем, тъй като затлъстяването повишава риска от възникване както на физически проблеми със здравето, например диабет и сърдечни заболявания, така и на психически – като депресия и тревожност.

В изследването участвали 50 души на възраст между 18 и 35 години, чийто индекс на телесната маса (ИТМ) варирал между 18 и 51. ИТМ от 18,5 до 24,99 се смята за нормален, от 25 до 29,9 – за излишна маса. За затлъстяване се говори при ИТМ над 30.

Доброволците преминали през тест за епизодична памет, наречен „Лов на съкровища“. Те трябвало първоначално да скрият различни предмети, а след това да си спомнят какви предмети са скрили, къде и кога. В резултат учените открили, че хората с по-висок ИТМ се справяли по-зле с тази задача.

Според изследователите резултатите позволяват да се предположи, че структурните и функционалните изменения в мозъка, които по-рано били откривани у хора с висок ИТМ, могат да се съпровождат с понижена способност към формиране и възстановяване на епизодичните спомени.

А фактът, че този ефект се наблюдавал сред млади хора, добавя свидетелства в полза на това, че когнитивните нарушения, съпровождащи затлъстяването, могат да присъстват още в началото на зрелия живот.

В същото време учените подчертават, че това засега е малко, предварително изследване, и за да се направят по-пълни изводи, са необходими по-мащабни експерименти.

По думите на изследователите, те не твърдят, че хората с наднормено задължително забравят повече. Но ако получените резултати се разпространят върху спомените във всекидневния живот, това може да бъде така, че хората с излишно тегло в по-малка степен са способни ярко да преживяват детайлите от изминалите събития, например що се отнася до последното хранене.

Напълно е възможно хората с наднормено тегло по-трудно да следят колко и какво са изяли, което потенциално ги прави по-склонни към преяждане. Според учените тяхната работа е важна крачка в разбирането на ролята на психологическите фактори, участващи в затлъстяването.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини