Комисията по земеделие отхвърли всички предложения, направени от НКТБ

Измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия обслужват най-вече интересите на Булгартабак – това е категоричното мнение на Асен Кичуков след второто разглеждане на текстовете в комистията по земеделие на НС.

Председателят на НКТБ се опита да предложи промени, които да удовлетворяват най-вече дребните тютюнопроизводители, но те бяха отхвърлени от народните представители.

Огромен проблем той вижда в изискването тютюнопроизводителите да имат предварително сключен договор с изкупваща фирма. Това е условието, което трябва да бъде спазено, за да отглеждат тютюн и за да не бъдат санкционирани. При това положение изкупващите фирми ще могат да избират с кого да сключват договор при поставени от тях условия. Положението много напомня на раздаването на квоти, което породи порочни практики обект на редица журналистически разследвания.

Кичуков счита, че ръководената от него Конфедерация е легитимна и е необяснимо, че на разискванията той не е бил поканен. НКТБ им реална членска маса, стройна стуркута и представители от всички региони. Според него е европейско лицемерие да се забранява употребата на тютюн и в същото време в съседните на България държави като Гърция и Македония годишното производство да се увеличава в пъти за сметка на местното.

Българското правителство ясно показа, че не стои зад производителите, а зад една изкупваща фирма. Необяснимо е отпадането на текста, който задължаваше изкупвачите да се разплатят с производителите в рамките на 30 дни. Сега такъв срок няма. Ето защо българският тютюнопроизводител не казва, че си продава тютюна. Неговата дума е „предавам“. И Кичуков изброи няколко факта:

Преди 30 години средната цена за изкупуване е била 4,50 лв. Толкова колкото е и в момента. А дребните производители живеят капсуловани, без никакво развитие.

Никога български евродепутат не ги е защитавал така както той с очите си е видял да го прави гръцки евродепутат.

Искат да сменим културата – каза Кичуков – аз самият съм поел ангажимент и догодина една част от моите площи ще бъдат засети с риган. Защото трябва да има някой, който да започне. Проблемът е, че ние тук, в сърцето на Тракия можем да заменим тютюна с всичко, но това е трудно да стане в родопските села, там където са дребните производители, с неплодородни почви, труден терен и разпокъсани ниви.

В момента производителите използват едва 30% от растението. Изкупува се основно листната маса. Но има разработки – от тютюн могат да бъдат извличани етерични масла, които да се ползват в козметиката и парфюмерията. В африкански държави от стъблата на растението се прави био гориво. Доказано е, че те могат да бъдат използвани и като пелети за отопление. От тютюн може да се произвеждат много неща. Затова и законът е не само за тютюна, но и за тютюневите изделия. Но независимо за какво ще бъде използвано растението, ограниченията и изискванията за изкупващите фирми са едни и същи, а производителите не се чувстват защитени.

Що се отнася до едрите производители – категоричен е Кичуков – те няма да имат проблеми. Проблемът остава за дребните.  

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини