Бизнесът не се интересува много от китайския пазар

    Среща на бизнеса от региона с председателя на обединени бизнес клубове Веселин Халачев трябваше да даде насоки за възможностите за пробиване на китайския пазар. Бизнесът не се почувства особено заинтересован и присъстващите бяха единици. Въпреки това беше интересно изложението на г-н Халачев, който разказа за опита си и в тази посока. Преди всичко на китайския пазар е невъзможно да се стъпи без да се мине през задължителните големи компании, които имат лиценз за търговия с чужденци. Това включва и онлайн търговията. Най-големият износител е Европейският съюз. А страните поотделно се подреждат така: Франция, Холандия, Великобритания, Ирландия, Италия.

    Да се пробие на катайския пазар е доста скъпо мероприятие. Например, за да стъпят там италианските винопроизводители са предоставили над 500 000 бутилки вино за мостра. Ето защо една фирма сама, без да участва в съдружие с други подобни производители почти няма шанс.

    Най-търсените стоки са свинско месо, рибни продукти, млечни продукти, масла, зеленчуци, алкохол – по конкретно – червено вино. Вносът на хранителни продукти в Китай се е увеличил около 4 пъти за една година и от 112 млд. евро в момента е 482 млд.

    „Българският пазар е много ограничен каза още Халачев – за да просперира един производител, той трябва да търси външен пазар, а китайският е необятен. Пари не искаме, обаждайте се, за да ви свържем с когото трябва – призова още Председателя на ОБК.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини