Великобритания със строги мерки срещу училищата, в които се допуска носенето на никаб

Британското правителство ще предприеме строги мерки към училищата, които допускат носенето на никаб и паранджа. Това е заявил сър Майкъл Уилшоу, ръководител на Управлението по контрол на стандартите в сферата на образованието на Обединеното кралство, съобщава ТАСС, като цитира местни медии.

„Ръководителите, които допускат носенето от ученици и персонал на закриващи лицето дрехи, когато това очевидно пречи на процеса на комуникация и ефективно преподаване, трябва да са готови училищата им да не бъдат признати за съответстващи на стандартите“, заявил Уилшоу.

Той също подчертал, че „изцяло подкрепя“ директорите, които се обявяват за пълна забрана на никабите по време на занятия, за да не се допусне „изпитването на натиск“ от различни религиозни и обществени групи. Според Уилшоу Управлението по контрол на стандартите действа за недопускане на „радикализация на учещите се“, както и на „сегрегация и дискриминация“ по полов признак.

Специалистът е сигурен, че тези мерки не само позитивно ще се отразят на успеваемостта в училище, но и „ще подготвят за живота в съвременна Великобритания“.

По-рано правителството закри голямо мюсюлманско училище в град Дерби в Централна Англия, което се озова в центъра на скандал след жалби за прекалено строги религиозни правила.

Установено било, че момичетата били карани да сядат само на задните чинове, зад момчетата. Освен това момичетата трябвало да носят мюсюлмански рокли и хиджаб независимо дали изповядват исляма, или не. Същото правило действало и за всички жени учители.

Ръководството на училището отказало да сътрудничи на властите и да направи изменения. В резултат директорът заедно със заместниците му били уволнени, а самото учебно заведение – закрито.

Миналата седмица английските власти обявиха инициатива за задължително изучаване на английски език от живеещите в страната мюсюлмански жени, което в бъдеще ще бъде едно от задължителните условия за удължаването на визите и предоставянето на жителство.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини