Радан Кънев: Вкарах ДСБ насила във властта

"Покрай подготвяният вот на недоверие към правителството, имаше опит на ДПС да ни спретнат интрига. Те са ходили да питат ГЕРБ под каква формулировка могат да се подпишат. Било им е казано: "За вътрешен ред и сигурност не може, за здравеопазване може". Целта е била да се постави ДСБ на тясно", каза днес по Би Ти Ви лидерът на партията Радан Кънев.

Той допълни, че има партийно решение ДСБ да подкрепи политиката на правителството в сферата на здравеопазването. По БНТ друг от членовете на партията и част от опозиционерите в Реформаторския блок, ген. Атанас Атанасов поясни, че вотът е за водената до сега политика в сектора, основите за която са били заложени в предизборните обещания на партията, така че е нормално искането за оставка на кабинета да не бъде подкрепено.  

Радан Кънев каза, че си говори с министъра на здравеопазването Петър Москов и изрази надежда, че той ще слезе с достойнство от поста си, а няма да падне. "Няма да хвърля камък срещу Москов, макар че заслужава дърво. Вчера го видяхме различен – говори тихо и не беше убедителен. Може да се върне при нас с наведена глава", коментира пък Атанасов.

В отговор на въпрос Радан Кънев посочи, че той не е избутал ДСБ в опозиция, а почти насила е вкарал партията във властта, преди година. "Бяхме убедени, че трябва да се опита", поясни той.

Кънев каза, че на вчерашното национално съвещание на партията се е убедил, че решенията на ръководството се подкрепят  от целия елит на ДСБ. "Всички единодушно дават подкрепа на новия проект. Има риск ДСБ да се изолира, но вчера на съвещанието видях, че той е много малък", посочи още лидерът на организацията.

Кънев не скри, че вчера е имало "тежък дебат" кога ДСБ да напусне Реформаторския блок. "Мненията бяха от това да стоим на всяка цена, но това, че е трябвало да напуснем вчера. Ние, ръководството, предложихме да проявим такт и търпение, да бъдем отворени и диалогични, защото е добре с повечето от хората в него да продължим заедно. Това се прие от повечето хора. Даваме време на своите колеги да извървят своя път. Но имаме молба – да знаем къде са техните граници на търпимост", посочи лидерът на ДСБ.

Кънев призна, че до сега ДСБ е допуснало много грешки, като заради партийният егоизъм и ежби вътре в блока, не са успели да обединят хората, които им симпатизират. Той допълни, че тези грешки ще се вземат предвид при създаването на новия проект.

"Това ще е единна структура, изградена около ДСБ, която ще се раздели с лицата от миналото, ще привлича хора, които сега са извън политиката и способните хора в самата партия", обобщи Кънев.

На въпрос за президентската кандидатура на ДСБ, лидерът на партията обяви, че е възможно да бъде издигнат свой кандидат, но и да се подкрепи такъв от друга партия. Номинираният обаче трябва да е независим от правителството и да има воля да се бори за продължаване на съдебната реформа, да измете мафията от специалните служби и да възстанови отбранителните способности са армията. Кънев подчерта, че няма вариант ДСБ да подкрепи издигнат от ГЕРБ кандидат.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини