Бъчварова отговори на питане на Манол Генов за акциите в Първомай и Асеновград

"Наблюдаващият прокурор ме запозна с оценките от наблюденията в Асеновград и Първомай. Образувани са две досъдебни производства и са повдигнати обвинения на 5 служители. Възложена е допълнителна проверка на инспектората на МВР." Това заяви вицепремиерът и МВР-министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител Манол Генов във връзка с проведена полицейска операция на територията на полицейските управления в Асеновград и Първомай.

"Образът на полицията се гради от самите служители", отговори министър Бъчварова на въпроса на депутата от Асеновград дали има представа за лавинообразните разрушителни последици след двете акции върху полицейски имидж сред обществото.

"Да са действали чрез натиск? "Вътрешна сигурност" извършва или изпълнява съответните действия, възложени й от прокуратурата. Досега няма данни да им е оказван натиск. Обръщам внимание обаче по същество, че това е внушение преди приключване на съдебните производства", отвърна още министърката, запитана от Генов какво ще предприеме, ако се установи, че отделът е действал по случая "Началник на РУ на МВР - Асеновград" чрез натиск, за да се сдобие с жалби и сведения от граждани.

"Информацията, с която разполагам показва, че случаите са ясни и не подлежат на интерпретации", подчерта министър Бъчварова.

Ето и последвалата реплика на народния представител: "Загрижеността, г-жо министър, не само на нашата политическа сила или лично моя, както казвате вие, а е на всички граждани. Ще ви кажа няколко неща. Два месеца продължава тази дисциплинарна проверка и сигурно ще бъде удължена. През цялото врема тези хора са без осигуровки, запати и с размазан обществен имидж. Казвате, че нямало натиск? Не обърнахте внимание на изявленията в три национални медии, че граждани са били притискани да дават показания. Защо не посмяхте да направите проверка на законността на вашите служители за тази проверка? Ще се позовете ли на тези публични публикации, ще направите ли проверка и кога? Съветвам ви да намерите начин да се снабдите със справка от Районния съд в Асеновград и да проверите колко са случаите на незачитане на полицейското присъствие, на арогантност към полицейските служители там - псуват ги, обиждат ги, отказват да изпълняват разпорежданията им и какво ли още не."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини