Христо Вълчев: Имаме уникалния шанс да променим общината и да сторим добро за хората

Хората не знаят за сериозните финансови нарушения, за наказателните процедури срещу кмета. Документите са скрити в чекмеджетата на кмета и на председателя на Общинския съвет

Уверявам гражданите, че незабавно след встъпването ми в длъжност ще разпоредя да се извърши пълна ревизия и всички факти ще излязат на светло

- Г-н Вълчев, сигурно мнозина от жителите на общината си задават въпроса защо се кандидатирате за кмет, след като сте успешен адвокат?

- Аз бях успешен и като университетски преподавател, но въпреки това станах адвокат. Знаете ли, активният човек поне веднъж в живота си застава на кръстопът, изправя се пред труден избор в коя посока да поеме. С мен това се случи неколкократно. В далечната 1986 година аз се отклоних от маршрута, който други ми бяха начертали, и тръгнах по свой път – далеч по-стръмен, но мой. Тогава напуснах Първомай, три месеца бях без работа, подготвях се за асистентски конкурс в Югозападния университет и успях. През 1997 отново направих важен избор – напуснах сигурната научна работа в университета, отказах да стана съдия в Благоевградския районен съд, за да бъда адвокат на свободна практика. Така се прибрах в родния край и продължих семейната традиция, създадена от баща ми Стоил Вълчев.

Решението ми да се кандидатирам за кмет на община Първомай също е от категорията кръстопътни решения. То не беше лесно за мен, тъй като неизбежно води до нарушаване на постигнатата с много усилия хармония в живота ми. Все пак прецених, че си струва, защото имам уникалния шанс да променя цяла една община, да сторя добро за хората. Тяхната благодарност ще бъде моето удовлетворение.

- Първомай е родният Ви град, били сте преподавател в Югозападния университет, адвокат с практика вече над 17 години, автор на учебни помагала в областите езикознание и право, носител на награди. Какъв виждате към момента Първомай и другите населени места от общината?

- Виждам го тъжен. Тъгата идва от липсата на перспектива. А тя се дължи на олигархичното управление. Хората бяха загубили вяра. Но това е минало. Сега, в предизборната кампания, основната задача на нашия екип е да възкресим надеждата, да вдъхнем на хората увереност, че от тях зависи нещо, че гласът им не е глас в пустиня. Искаме да усетят нашата сила, да разберат, че превъзхождаме местната олигархия, че сме различни от другите и да тръгнат с нас. Заедно ще прогоним тъгата от Първомай.

- Като стана дума за олигархия, кандидатът на БСП Николай Митков твърди, че вие също сте част от нея. Как бихте му отговорили?

- Аз вече му отговорих в Parvomai.NET. Препоръчах му да чете повече, но той не го прави и упорито продължава да използва думи, чието значение не знае. Дали един човек може да се нарече олигарх, зависи не от неговото имуществено състояние, а от отношението му към властта. Според Аристотел /специално за г-н Митков – това е древногръцки философ/ олигархията е форма на държавно управление, при която властта е съсредоточена в ръцете на малка група хора /на старогръцки олигос означава малък/. Други форми са: монархията - власт на един човек /от монос – един/ и демокрацията - управление на народа /от демос – народ/. В нашето съвремие с термина олигархия се назовава група хора, които са обсебили публичната власт и я използват за своя лична изгода. Няма как да съм олигарх, след като никога не съм контролирал или използвал за своя изгода управлението на община Първомай. И фирмите, в които участвам, никога не са били изпълнители на обществени поръчки. Самият г-н Митков също не е олигарх. Той е просто слуга на олигарси. Затова може да си позволи тази безбожно скъпа предизборна кампания.

- Чести са срещите Ви с хората, големи ли са техните тревоги?

- Проблемите са много. Имам чувството обаче, че хората така са свикнали с тях, че дори не изпитват тревога. Това примиренчество е вредно. На него се крепи статуквото.

- В словото си при откриването на кампанията бяхте доста конкретен, посочихте проблемите и липсите в общината, в следващите си изявления дори заявихте, че общината е в състояние на фалит. Кое е останало скрито за хората?

- Тежкото финансово състояние на общината не е тайна. Тя не може да покрие текущите си разходи, как да говорим за някакво развитие. Хората не знаят за какво се харчат общинските пари.

Те не знаят за сериозните финансови нарушения, за образуваните наказателни процедури срещу кмета – например за незаконното разходване на средства от такса смет. Документите за тези нарушения са скрити в чекмеджетата на кмета и на председателя на общинския съвет, не се дават дори на общинските съветници. Крие се и фактът, че мнозинството в Общинския съвет, подкрепящо настоящото управление Папазов-Митков, гласува в края на мандата три кредита на обща стойност над 5 и половина милиона лева. Сигурно има още много неща, които аз не зная. Но искам да уверя гражданите, че незабавно след встъпването ми в длъжност като кмет ще разпоредя да се извърши пълна ревизия и всички факти ще излязат на светло.

- Има ли път за излизане от тоталната криза?

- Ако не виждах такъв път, не бих се кандидатирал за кмет. Аз съм на 56 години, нямам време за обречени каузи. Когато стана кмет, хората бързо ще усетят промяната!

- На личния Ви сайт беше публикувана част от Вашата програма за управление. Ясни цели, посочени начини за реализацията им. Явно сте човек на конкретната дума и кое, как и защо трябва да се направи?

- Тази програма е предизборна. Тя не може да бъде толкова конкретна и пълна, колкото бих искал, защото не разполагам с цялата необходима информация. Бъдете сигурни, че като кмет ще направя много повече, отколкото пише в програмата ми.

- Различните общности в Първомай и региона имат своите акценти. Ангажиментите, които поемате, и посланията Ви към младите хора, учителите, спортистите, бизнеса, работещите в сферата на производството, културните дейци.

- Всичко е свързано. Не можеш например да обещаеш на спортистите модерни съоръжения, ако няма с какво да ги купиш. Ако икономиката не върви, как да се финансира културата? От друга страна – ако нямаме добро образование и квалифицирани специалисти, как да развиваме икономика? Колкото и да дърпаме прокъсаната торбичка на общинския бюджет в различни посоки, резултати няма да има, ако не успеем първо да я закърпим, за да няма течове, и да я напълним с пари. За да дадеш, трябва да имаш. Ето защо приоритетите ми са: финансова дисциплина, икономическо развитие, европейски проекти. Всички останали сфери ще се развиват балансирано на тази основа.

- Когато един кмет е от управляващата партия в страната, кои са предимствата пред него?

- Ако не бях номиниран точно от партия ГЕРБ, изобщо не бих се кандидатирал. Да съм кмет не е самоцел за мен. Моята цел е друга - да превърна община Първомай в по-добро място за живеене, да я измъкна от класацията на загиващите общини и да я издигна до първа категория, където и е мястото. Това може да стане само ако съм кмет от управляващата партия, и то ако тази партия е ГЕРБ. Защото ГЕРБ е силна и градивна партия. Само тя може да осигури горивото за локомотива, който ще изтегли общинския влак към просперитет.

- В общината липсват реализирани сериозни европроекти. Готов ли сте като кмет да промените това отрицателно състояние, продължаващо години наред?

- Както казах, европроектите са наш приоритет. Общината е бедна и затънала в дългове. Без европейско финансиране не можем да изпълним програмата си. Затова сме подготвили стратегия, насочена конкретно към усвояването на европейски средства. Провели сме консултации с експерти в тази сфера. Ще изградим силно звено в общинската администрация, в което ще работят квалифицирани специалисти със задача не само да разработват проекти в публичния сектор, но и да помагат безплатно на желаещите да участват в европрограми от частния сектор. Ще изградим информационен мост с министерствата, като използваме позициите си в управляващата партия. Ще действаме мащабно и енергично, няма да изпуснем и един лев, който би могъл да дойде тук и да се превърне в нещо полезно за хората в нашата община.

- С какво не правите компромиси?

- С лоялността. Никога никого не съм предал. Затова първомайци могат да бъдат напълно спокойни. Няма да ги предам.

- И накрая един личен въпрос: как прекарвате свободното си време?

- Чета книги, гледам филми, събирам се с приятели, играя бридж. Обичам природата, цветята, зеленината. Отглеждам кактуси. Пътувам много. Пътуването е не само удоволствие, то обогатява духовно личността, разширява светогледа. Много хубави неща, които съм видял по света, могат да бъдат направени тук, в Първомай.

Платен материал.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини