Няма опасност от ислямизация на Европа, смята Алгафари

Когато наистина започнем да помагаме на бежанците, които бягат от войната и да ограничаваме мигрантите, които всъщност искат да живеят по-добре, ще помагаме на хората, които са в беда

"Европа няма да се ислямизира заради бежанската вълна, не е толкова просто" коментира пред bTV медийният експерт Нидал Алгафари. 

Според него, в момента има мода да се говори за това, но то не би могло да се случи.

"Все пак ЕС съставлява 55 млн. души, така че едни 200-300 хил. души, които влизат в ЕС, едва ли са такъв голям процент от населението", допълни позицията му и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото.

"Трябва да разделим бежанците от мигрантите, които пътуват по икономически причини и не са изгонени от война. Те са голяма част от този поток, който навлиза в Европа. Когато наистина започнем да помагаме на бежанците, които бягат от войната и да ограничаваме мигрантите, които всъщност искат да живеят по-добре, ще помагаме на хората, които са в беда", посочи Керемедчиев.

Според Алгафари, бежанците, бягащи от война, са много малък процент.

"По-голямата част са икономически имигранти и голям процент са от територии, където няма война", каза той.

"По-голямата част са кюрди, които са по-скоро подкокоросани да тръгнат към Европа, отколкото да има някакви военни действия, от които да бягат", коментира Алгафари.

По думите му, голяма част от тези хора идват с достатъчно добри финансови средства, те идват да се устроят.

"Генезисът на основния бежански проблем е Гърция. Всички кораби от островите Кос и Лесбос пристигнат в Гърция, те са длъжни по всички европейски и шенгенски изисквания, да регистрират тези хора, да им снемат отпечатъци и след това да ги насочи или устрои в страната. Ако те искат да продължат, да идват това право. Гръцките власти обаче ги качват на автобуси и ги изпращат на македонската граница. Де юре те излизат от ЕС и след това отново де юре те трябва отново да влязат в ЕС в Унгария. Де факто Унгария се явява първата европейска държава по техния път, което всъщност не е така", каза Керемедчиев.

Според Алгафари, Германия подбира какви хора да приеме на територията си – лекари, инженери, хора с по-добри финансови възможности. Керемедчиев допълни, че подобен подход има и Великобритания.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини