Магазин и старци-разбойници превзеха детска площадка

    Група възрастни мъже се настаниха върху направените за деца съоръжения и ги превърнаха в пенсионерско кафене- клуб.

    В началото на лятото техен съсед дарява уреди за детска площадка и ги монтира в пространството между блоковете на Пасмантерията и къщите в квартала. Два вида люлки, пързалка, масичка за шахмат облагородяват запустялата зелена площ.

    Добрата идея децата да имат къде да играят под взора на своите баби и родители скоро обаче придобива съвсем друг вид. Собствениците на близък магазин поставят столчета, маси и пепелници, окупират дори масичката за шах, а клиентите им често си купуват бира и друг алкохол.

    Според чл. 56а,т.2 от Закона за здравето пушенето на площадки за игра е забранено. Формално погледнато за общината това може и да не е детска площадка. Пиенето на алкохол на такива места е забранено според редица общински наредби, но не и според тази в Първомай. Така де юре – нарушаване на обществения ред няма. Но се изправяме пред моралниявъпрос: когато нещо е направено в името на децата кой и как решава да го потъпква? С какво сърце отнемам от тях? Морално и възпитаващо ли е да се пуши и пие там където играят нашите деца.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини