Аптеки и джипита се отчитат онлайн пред Касата

Над 2300 аптеки или почти 100% се отчитат по електронен път пред здравната каса, заявиха за България Он Ер от институцията. Поетапно фармацевти, семейни лекари и лаборатории подават отчетите си за свършената работа онлайн, а не както досега - на хартиен носител и лично.

Какви са предимствата и недостатъците на електронните услуги в здравеопазването?

Хартиеният отчет остава в историята, идва електронният. От този месец д-р Николова може да се отчете онлайн с електронен подпис. Така няма да оставя своите 2000 пациенти в деня си за отчет. Досега беше длъжна да отиде лично до здравната каса в един от първите три работни дни на месеца.

"Този месец не можах да подам новозаписаните пациенти, просто защото нямах време от работа да отида в рамките на стандартното работно време до 17 часа да подам", разказа Д-р Гергана Николова. 

"Техните три работни дни досега за отчет се удължават с три по 24 часа", отбеляза Таня Загорова, експерт в Дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК. 

От здравната каса обясняват, че семейните лекари могат да се отчитат както досега лично и на крака или пък да се възползват от новата услуга електронен отчет. Въпреки обещанията за пестене на време, хартия, нерви и път, засега д-р Николова остава резервирана заради скорошния си опит с електронните болнични, където потърпевши бяха основно пациентите.

"Месеци наред се губиха болнични листи, които трябваше да подаваме отново, дори и в момента имаме такива, които някъде по трасето се губят", обясни тя.

Пионери в онлайн отчитането са аптеките. За тях то стана задължително още през юли.

"Успяваме да видим дали има грешки, несъответствия и можем да го поправим предварително преди да отидем на крака до здравната каса", обясни фармацевтът Доц. Христина Лебанова. По думите ѝ процесът ще бъде напълно завършен, когато има електронна рецепта.

Именно от догодина се очаква да купуваме лекарства с електронни рецепти. Иначе лекари, фармацевти и здравна каса се разминаха кои точно документи се предават онлайн и кои не.

"Дори и да изпратим по електронен начин файла, това не спестява ходенето до здравната каса, където отново подаваме фактурите и финансовите отчети", уточни д-р Николова.

"Физически носители като рецепти, финансови отчети и спецификации продължават да се предават на място е здравната каса", допълни и доц. Христина Лебанова.

"Фактури и финансови отчети се изпращат през електронната система", обясни пък Таня Загорова от НЗОК.

На крака до здравната каса се носят и направленията за специалист или за лабораторни изследвания.

Аптеките алармират и за друг проблем – от електронната система понякога липсват диагнози на хронично болните, които се оказват незаверени. Така според базата данни пациентът не е болен и от аптеката не могат да му изпишат лекарствата.

До октомври грешките с диагнозите трябва да бъдат отстранени. И все пак с малки стъпки здравната каса върви към пълно електронно отчитане, като най-големият скок ще бъде електронната рецепта. От септември и лабораториите ще подават онлайн отчетите си.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини