Ръст на телефонните измами, разследващите затруднени в доказването им

Има ръст в подадените заявления за „ало" измами през първите шест месеца от годината. Това обяви пред БНТ Златка Падинкова, служител в дирекция „Противодействие на престъпления против обществеността" към Дирекция „Национална полиция".

Тя уточни, че става въпрос само за подадените сигнали, а не за реалния брой извършени телефонни престъпления, тъй като за тях няма стриктна статистика. Падинкова очерта профила на хората, които поддават на такъв тип престъпление - основно това са хора в напреднала възраст, над 70 години, тъй като на тях по-лесно се оказва психологическо въздействие.

До момента 89 от 500 подобни случая са доказани, стана ясно в ефир. Трудността на разследващите е в това, че престъплението е дистанционно и трудно може да се залови и докаже контакт между участниците в схемата. Падинкова разказа, че има и случаи, макар и не много, в които „мулето" не знае за какво е наето - това е човекът, който се среща с жертвата да прибере поисканите по телефона пари. Понякога обаче тези хора нямат физически контакт с реалния извършител.

Хората в различни области имат еднакъв сериозен проблем с „ало" измамите - и във Велико Търново, и във Врачанско се жалят от този тип нарушаване на закона. Гражданите разказват, че знаят за доста такива случаи, но нито веднъж парите на хората не са върнати. Оказа се, че във Враца жертва за малко не станал и кметът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини