Репортер под прикритие - муле на телефонни измамници

Всеки ден десетки българи стават жертва на телефонни измами. За 5 г. измамници са взели над 20 млн. лв. 90 на сто от случаите обаче остават неразкрити.

Репортер на Нова телевизия успя да стане "муле" на телефонни измамници след сигнал на мъж от Ловеч, който получил такава "оферта".

Подставено лице на телевизията пуска обява, че си търси работа. И няколко часа по-късно си намира работа. При телефонен измамник, който обаче се представя за търговец на зеленчуци.

След като вече е в схемата, фалшивото муле информира прокуратурата и полицията в Ловеч, а новият му "работодател" започва да работи активно в района и звъни по няколко пъти на ден.

Първите три дни няма сделка, но няколко дни по-късно подставеното лице е изпратено на адрес да вземе пари, но придружено от разследващ полицай. В последния момент човекът, когото се опитват да измамят, се отказва да остави парите.

По-късно в село Слатина схемата за малко да проработи, но дядо Петър се сеща, че става въпрос за телефонна измама. Обяснили му, че съдейства на полицията за залавяне на опасни престъпници.

Докато сме в Ловеч, сигналите на тел.112 за опити за измама на възрастни хора се увеличават с всеки изминал час. Някои от потенциалните жертви разпознават на запис гласа на шефа на подставеното лице. И са единодушни, че това е гласът на мнимия полицай, който се е опитал да ги измами.

Пет дни фалшивото "муле" е без работа, но става ясно, че хората като него са недосегаеми от закона, защото винаги при задържането им казват ,че не знаят какво са правили.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини