Пълен хаос цари на "пешеходната зона" по "Княз Борис I"

След решенето на местния парламент за отмяна на пешеходната зона и въвеждане на еднопосочно движение по ул. „Княз Борис I“ в този участък цари пълна анархия. Никой не се съобразява със старото положение, което все още е в сила, а новото се прилага частично.

На последната си сесия Общински съвет - Първомай отмени решение 364 от 2009 г. година и гласува затвореният и пешеходен участък на ул „Княз Борис I“ в града между улиците  „Панайот Волов“ и „Димитър Благоев“ да бъде отворен за еднопосочно движение. Един от мотивите беше „разрасналата се търговска дейност“.  Между аргументите се чу и този, че на практика тази част от улицата никога не е била изцяло пешеходна. В резултат на това, в момента там е безпорядък. Премахнати са ограничителните съоръжения и макар решението да не е влязло в сила, то действа. При това всеки си го тълкува както намери за добре. Автомобилите се движат не в една, а в двете посоки, защото загражденията бяха демонтирани още преди да бъде взето това решение. Пешеходците са на уличното платно, защото няма място на тротоарите, които са заети с маси на заведението. Шофьорите паркират където им е удобно, въпреки забранителните знаци.  В цялата тази картинка липсва единствено някакъв контрол. Редно би било да се изчака решението да влезе в сила, след като областният управител потвърди, че е взето правилно. След това, да се осигури място за преминаване на пешеходците по тротоарите, да се поставят необходимите знаци и да се разграфят предвидените места за паркиране под ъгъл 45 градуса – така както е описано в решението на старейшините.

Не е ясно защо никой не осъществява контрол – няма полицаи, няма и общинска охрана. Ако на това място се случи инцидент  - кола удари пешеходец -по коя наредба ще бъде преценено чия е вината?

Създадената ситуация потвърждава факта, че не са лоши законите и наредбите за прилагането им. Лош е контролът по изпълнението им.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини