Гимназисти могат да се докоснат през ваканцията до културите на 6 народа

    7 студенти от 6 страни на три континента са в Първомай за времето между 18 и 25 юли, за да могат да осъществят проект, насочен към образованието след училище. Той се осъществява от най-голямата в света студентска организация AIESEC. Целта му е да покаже на учениците различните възможности, които им се предоставят по време на техните студентски години.

    Денис от Украйна, Мартин от Унгария, Джоана от Португалия и Шаний от Китай се съгласиха да ни рзкажат по-подробно за тяхната работа тук. Освен тях тук са пристигнали двама египтяни и една французойка. Запознали са се в Пловдив преди десетина дни. Идват за пръв път в България и с удоволствие биха я посетили отново след време. През миналата седмица са били в Асеновград. Нямат ръководител, но са екип, който старателно и отговорно си върши работата. А тя според Мартин е да накарат колкото може повече ученици да мотивират себе си да опознаят по-добре света и чуждите култури.

    Заниманията се провеждат през деня в сградата на СОУ под формата на игри. Между 10 и 14 е добре дошъл всеки, който иска да се включи или просто да наблюдава заниманията. Всеки ден темата е различна. Вчера присъстващите гимназисти бяха разделени на 3 групи и на ротационен принцип научиха някои от най-важните фрази за общуване на различни езици. Най- лесно беше на Денис. Повечето от учениците знаят руски, а украинският не е много далечен от него. Далече по- сложно беше с унгарския. Голям успех за всички бе да изпишат името си с арабски или на китайски йероглифи. Българските младежи вече се докоснаха до културите на 6 народа. Днес те ще се научат да различават информацията от знанието, а в следващите два дни ще бъдат запознати с различни методи на учене и възможностите след училище.

    Всички общуват на английски език. Според нашенци гостите знаят езика в различна степен, но се разбират чудесно.

    Денис е търсен като преводач от мнозина, защото всеки който не се справя с английския, може да се разбере с него на руски език. Той е студент по международни отношения, трупа опит в България и е изненадан от трафика тук. А както го допълват българите, още не е видял какво е в София.

    Мартин ще стане компютърен специалист. Дава вид на най- улегнал, интересува се малко от футбол и мисли, че българите са добродушни.

    Джоана идва от гореща Португалия и въпреки, че е свикнала с високите температури, това никак не ѝ допада. Тя е бъдещ биоинжинер. Високо оценя българската храна. От спорта най- много ѝ допада бскетбола.

    Изненадата за Шаний е, че в Първомай има школа по бадминтон – нейният любим спорт. Още щом научи за това пожела, а след това и отиде да хване ракетата и перото заедно с малките от „Атлет“. Тя се занимава с култура и е очарована от българското кисело мляко.

    Целта на студентите от AIESEC е да изведат на преден план ценности като лидерски умения, постоянство и вярност на идеите, зачитане на различното мнение, удоволствие от ученето, стремеж към съвършенство...

    В AIESEC членуват над 1700 университета от 127 страни по света. AIESEC е най-голямата международна студентска организация, която се фокусира върху изграждане позитивни лидери за обществото.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини