Фермери: Да хванат контрабандистите на гориво, не да мачкат нас

    “По мои сметки монтирането на контролно устройство на моята колонка за гориво ще излезе към 47 000 лева. Ако ги извадя и платя, загивам”, това заяви на днешния протест на зърнопроизводителите от региона арендаторът от Радиево Боян Гьоков. Той допълни, че обработва 6 500 дка, девет души работят при него през сезона. Те са застрашени да останат без хляб.

    Протестът на земеделците бе провокиран от промяна в Наредба, която ги задължава да монтират нивомери и фискални устройства, с които да се следи количеството гориво на техните ведомствени пунктове за зареждане с гориво. За да покажат какво ще се случи, ако тракторите и комбайните се принудят да зареждат на редовните бензиностаници, днес десетки тежки земеделски машини се подредиха в дълга опашка пред бензиностанция OMV на изхода на Хасково към Димитровград. Днешната акция е национална и в други градове също има такива демонстрации.

    Според Митьо Вълчев от Димитровград, чиято фирма е сред най-големите в региона и обработва 22 000 декара, това се прави, за да се облагодетелстват определени кръгове. “Вече започнаха да се обаждат от разни фирми с оферти за монтаж на устройствата”, обясни фермерът. По думите му офертата за монтаж на едно таково устройство била около 25 000 лв.

    “Аз зареждам в моите два резервоара по 4 тона гориво през ден. Имам 3 комбайна и 18 трактора. Сутрин от три часа се редят пред колонката да заредят и да поемат към полето. Преставете си какво ще се случи, ако тази техника се нареди на опашка на някоя от близките бензиностанции. Това е просто абсурдно”, допълни Митьо Вълчев.

    “Те отлично знаят кои са контрандистите на гориво, да хванат тях, а не да мачкат нас”, допълват други недоволни фермери.

    Според Тенчо Тенев от друга голяма земеделска фирма - “Клас 95”, това което се въвежда, няма аналог не само в Европа, но и в света. “По цял свят хващат контрабандата на входа на държавата, само тук слагат контрола при масовото потребление”.

    Протестите на фермерите преди време възмутиха Българската петролна и газова асоциация, които пък приеха контрадекларация. “Данните от анализа на Министерството на финансите показват, че през никому неизвестни малки обекти всеки ден минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел, от който държавата губи над 2 милиона лева на ден само от невнесен акциз”.

    Според петролната асоциация “през последните 5 години, всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива (10% от които ведомствени), независимо от техния размер и обороти, бяха задължени с поредица административни разпоредби да монтират системи за измерване, контрол и отчитане на продажбите си. Нито веднъж през този период, никой от протестиращите земеделци не окачестви като излишно или прекомерно натоварването на цял бизнес-сектор (при това несубсидиран от държавата) с инвестиции в полза на фиска. В същото време, десетки хиляди ведомствени бензиностанции и установки за зареждане от този тип работят без никакъв контрол и регистрация – нито от страна на приходните агенции, нито от ДНСК, ДАМТН и БИМ. (…) През този период оставените извън обхвата на разпоредбите т.нар. ведомствени обекти надвишиха десет пъти по брой търговските, а редица от тях се възползваха максимално от оставените им „вратички”, за да осъществяват нелоялна конкуренция и да увеличат дела на контрабандата в сектора. Доказателство за това са стотиците обекти в малки населени места, които продават свободно горива, закупени уж за собствени нужди с облекчен акциз, или направо с фалшиви документи и нелегален произход”.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини