Трактори и комбайни блокират Хасково днес

Тежка земеделска техника буквално ще блокира тази сутрин пътя за Димитровград. Трактори и комбайни ще се наредят да заредят с гориво на бензиностанция OMV като идеята е с огромните си габарити да я задръстят. Голяма е вероятността да бъде блокирано и движението по пътя за Димитровград на изхода на Хасково.

Акцията е насрочена за 9 часа тази сутрин. Тя се провежда от зърнопроизводителите, които протестират срещу новите правила, влезли в сила от 30 юни. Промените в наредбата предвиждат поставяне на фискални устройства на пунктовете им за зареждане с гориво. Снощи от националната асоциация на зърнопроизводителите разпространиха специална декларация за днешния протест.

Ето я:

Националната асоциация на зърнопроизводителите, заедно с Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българска асоциация Биопродукти категорично се противопоставят на влезлите в сила от 30 юни 2015 г. промени в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Въпреки шестмесечен интензивен диалог с институциите, сектор „Земеделие“ е натоварен с финансовата и административна тежест за инсталиране на нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства до 31 август 2015г. Последното изменение на наредбата представлява безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители.

Изразяваме остро възмущение и недоумение и от липсата на позиция от страна на Министерство на земеделието и храните за разрешаването на проблема.

Земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и предложи пакет от конкретни и ефективни мерки, целящи справяне със злоупотребите.

Днес, земеделският сектор демонстрира как ще изглежда зареждането на земеделска техника всеки ден след 31 август.

Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност. Лобистките промени в наредбата не са начинът за борба с контрабандата, а допълнително бреме за работещия земеделски сектор.

Очаквайте по-късно днес подробен репортаж от протеста.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини