Колко причини са нужни за голям срам (видео)

Видео, забележете от миналата година, днес стана "гост" в някои български информационни сайтове. Срам ме е. Имам няколко причини за този срам, голям срам. Да ги номерирам ли? Както обичат да правят някои, базирайки се на академични или не дотам познания по психология и масова комуникация/манипулация. Не! Дори една от тези причини е напълно достатъчна за голям срам. Но да се върнем към видеото.

Заглавието е "Българи и румънци..." правят там, каквото правят в германските боклукчийски кофи, а именно - вадят изхвърлени дрехи.

Срам ме е, че позволихме на света да ни вижда по този начин. Българите никога не са били особено богати, но досега дори когато са били подложени на глад и мизерия, не са се отнасяли зле с изпадналите в беда. България е дала подслон на беломорските тракийци, преди това на бягащите от Турция арменци, после сме скатавали евреите си. Защо някой се гъбарка с нашите цигани? Тези във видеото определено са цигани и то не български, ако вярваме на коментарите, а сръбски.

Влизането в боклукчийска кофа е забавно само ако го е снимал холивудски режисьор. Но дори и в този случай това е момент от сценария, който обръща гордостта на героя в смирение или преглътнат срам. Къде отива гордостта ни, ако някакви германски неонационалисти се забавляват с клипове с хора в боклукчийски кофи, наричайки ги българи? 

Още срам идва, че това е публикувано от български сайт. Разказаната от тях история е за кражба на помощи. Но всъщност, ако някой краде помощи, най-вероятно той се нуждае от помощ, по нормалната логика. Защо в случая тя не е в действие? Защо бе, година след като е заснето, ни го пускате? Хванахте модната вълна на етноомразата и с това видео ще сте направо на гребена ли? И това докато някой отнема работата и хляба на хората в България - българи, турци, цигани, всякакви, млади, стари, наред, за да точи европейски помощи? Още веднъж - във видеото не става ясно с какви документи са ровещите. Не може да се твърди, че са българи. Видеото е качено на 12 октомври 2014 година, но това не е датата, когато е заснето. С две думи - не е ясно кой, къде и кога прави това, което единствено е факт - ровене в кофите.

А най-много ме е срам, че никой не е рапортувал на YouTube за това видео вече близо година. Никой не е пожелал то да бъде махнато, никой не е използвал възможността, дадена от платформата, за да каже, че се чувства обиден от тази лъжлива, неточна, расистка информация.

Не спира да ме е срам напоследък заради умните и образовани наши сънародници, на които циганите са им проблема. Реално погледнато всъщност си живеем в паралелни светове, а откак спряха да ходят на училище, и децата ни нямат досег с тях. Срам ме е и заради германците. Да изхвърляш дрехите, за които някое китайче или малайзийче не ходи на училище също не ми се вижда много благородно. Ако си ги произвел сам нито ще са толкова евтини, нито ще си толкова потребителски-благотворително настроен.

Айде, приятно гледане, чудо голямо станало в тези германски контейнери, репортаж от местопрестъплението. Да споделим унижението

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини