Танева обяви още 2 млн.лв. по de minimis за засегнатите от дерматита фермери

Фермерите с унищожени животни заради заболяването Заразен нодуларен дерматит ще получат два милиона лева подкрепа чрез инструмента de minimis. Това обяви във фейсбук профила си земеделският министър Десислава Танева.

Тя съобщи, че решението е взето по време на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се е провело в сградата на воденето от нея ведомство.

Министър Танева уточнява, че предложението предстои да бъде гласувано от УС на Държавен фонд „Земеделие“.

Подпомагането, което ще получат стопаните за едри преживни животни под селекционен контрол на възраст над 24 месеца е 900 лева, за ЕПЖ от 12 до 24 месеца - 720 лева, от 6 до 12 месеца - 540 лева, за животни под 6 месеца сумата е 320 лева. За останалите животни предложената ставка възраст над 24 месеца е 350 лева, от 12 до 24 месеца -280 лева, от 6 до 12 месеца - 210 лева, за животни под 6 месеца сумата на помощта е 140 лева.

Във връзка с общоевропейската криза в сектора, Министерството предлага и изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Целта е от една страна да се подкрепи млечния сектор. С промените се предвижда изрично да се забрани използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Променя се и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт“ трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. Втората цел е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки. Промените в Наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на Министерството, от 1 юни вечерта.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини