Нови разкрития за полицаите, осигурявали чадър над сводник

Четири от жертвите на задържания вчера благоевградски сводник Мартин Филипов-Дебелия са разказали шокиращи подробности по време на разпитите.
Те признали, че върху тях сводникът е упражнявал физическо и психическо насилие, като отправял закани и към техните близки, дори и към малолетното дете на едната, съобщиха Дарик радио и БТА. 

Вчера Дебелия бе задържан при спецакция в Благоевград, като заедно с него бяха арестувани и двама полицаи, осигурявали му чадър. Служителите на МВР са помагали на сводника, като са укривали доказателства за престъпната дейност и са притискали свидетели. 

Единият полицай се казва Стефан Филипов и е служител на Първо РПУ в Благоевград. Другият е Петър Кънев - временният шеф на местното звено "Борба с организираната престъпност". 

Често казвам, че някои полицаи гледат много филми. Тези двамата явно са гледали филма „Адвокат на дявола". Много от нашите служители не са това, което трябва да бъдат. Често се налага да се срамувам от такива полицаи. Те вече не са полицейски служители. Дано получат наказание и от съда", заяви на специална пресконференция заместник-директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Павлин Коджахристов. 

Петър Кънев и Стефан Филипов притискали жертвите на Мартин Филипов да оттеглят жалбите си срещу него и ги "мотивирали" да се откажат от показанията си. 

"Доказателствата за тази престъпна дейност са изключително шокиращи за нас. Жертвите на тези престъпления споделят не просто за отправени им закани и заплахи в лично качество, но и споделят за отправени заплахи по отношение на техни близки, заплашено е и малолетното дете на една от жените и по този начин на практика са били мотивирани жените да проституират за Мартин. Уговорката е била 50 на сто от заработеното от проституиращата да се предоставя на сводника, а останалите пари да си оставят у момичето", разказа говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

При претърсванията и обиските в кабинета на единия полицай - Стефан Филипов, са открити около 30 лични карти и шофьорски книжки, съобщиха БНР и Нова телевизия. Смята се, че става дума за изгубени документи, с които са били теглени кредити. 

Според прокурора по делото Борислав Ковачки със задържането на шофьорските книжки най-вероятно е упражняван рекет върху хора, които са имали провинения. 

В кабинета на Петър Кънев пък са открити преписки по дела и досъдебни производства, които умишлено не са били придвижвани. 

Румяна Арнаудова отправи призив чрез медиите към всички жертви на трафик на хора - не само на Мартин Филипов, но и жени, подложени на натиск от различни хора, и принуждавани да проституират, да свидетелстват, да се обръщат към прокуратурата. 

"При такива сигнали действаме абсолютно безотказно и ще поискаме от съда да се приложи цялата тежест на закона, за да бъдат осъдени тези лица и да се преустанови тази дейност", категорична бе прокурор Арнаудова.

Тази сутрин пък семейството на Марто Дебелия реагира враждебно на появата на екип на Нова телевизия пред къщата му и ги поля с вода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини