Заплашените от иманяри татаревски могили стават археологически обект

Татаревските могили са под заплахата на иманярите. Видими са следите от техните набези - съобщи наш читател. Той ни изпрати снимки на които ясно личи, че е вадена керамика. Какво друго са намерили за сега не е ясно.Преди месец Пловдивски общински съвет готвеше решение за финансова помощ за изследванто на голямата могила, но така и не стигна до него на сесията си. От снимките се вижда, че грабежът е на третата могилка вдясно на картата.

Могилите често са предизвиквали интерес – разказва и кметът на село Татрево – Иван Донев. Правени са опити да се проникнеътре, но той не вярва да са били успешни. Но се похвали с това, че доц. Д-р Костадин Кисьов започва работа през лятото. Той е представил всички документи, запознат е кмета на общината. Археологът дори е заявил интерес да бъдат намерени хора, които да помагат на обекта на трудов договор.

В Татаревско и Дебърско землище има интересни конфигурации от могили, разположени през равни разстояния в редици по естествените хълмове. Ако не бъдат взети мерки, всичко ценно, което е останало в могилите ще бъде разграбено и изнесено. Интересното разположение на могилите и съществуващите в музеите находки от античността говорят за богата история на нашия край от онова време, която до момента остава непроучена и необхваната в единна теория. Един от най-интересните и отличвавщи се по релеф комплекс от могили е Голяма татаревска могила и разположените около нея два лъча от могилни редици - единият е по билото към Поповица, а другият е по билото към Аязмото Св. Константин и Елена. По всички могили има следи от стари иманярски разкопки. Но този ужасен вандализъм на третата малка могила по лъча към Аязмото е направен съвсем скоро - категоричен е нашият читател.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    46
    468382
    0 0
    15:06, 4 юни 2015
    Преди години там беше заловена от полицията група иманяри по време на разкопки. В състава на групата беше и известен български киноартист.
    • Ин
      интересно
      0 0
      20:39, 4 юни 2015
      Дай малко повече инфо - къде точно са ровили, намерили ли са нещо? Кога е било това?
  • 2
    28
    283864
    2 0
    19:45, 4 юни 2015
    Режисьор и продуцент на "Хищна птица" - Боян Милушев. Могилите отдавна ги опоскаха - татаревци, татаревци от Поповица и др. месни .
    П.П. Костите в траповете не са от конете на тракийските велможи, а на умрели татаревски магарета хвърлени да се разлагат в ямите за да не намаже иманярската конкуренция.
  • 3
    Ме
    местен
    1 -1
    20:17, 4 юни 2015
    Аман от скептици! Едва ли някой е влезнал в камерата на Голямата могила. Дано археолозите да са първи. Може много да е изнесено от могилите, но едно археологическо проучване ще даде яснота каква е античната история на района, от който произхождаме. Това е по-важно от златните дрънкулки!!
    • Ри
      Ричард Чембърлейн
      1 0
      23:28, 4 юни 2015
      няма злато -само бронз -обков на колесница-вторично погребение -стъкло
    • Ки
      Китов
      1 0
      13:16, 5 юни 2015
      Местен - не си от тука. Във Виница нали разкопаха могилите когато ремонтираха ЖП линията и изясниха ли "античната история на района от който произхождаме". Изясниха до толкова ,че не можеш да си спомниш изобщо какво са копали и какво са намерили. Запомни за археолозите - няма нищо по важно от златните дрънкулки.
  • 4
    46
    468382
    1 0
    22:52, 4 юни 2015
    Повечето инфо го е написал "283864". Явно "283864" знае кога какво се е случило.
Последни новини