22 °C

Заплашените от иманяри татаревски могили стават археологически обект

Татаревските могили са под заплахата на иманярите. Видими са следите от техните набези - съобщи наш читател. Той ни изпрати снимки на които ясно личи, че е вадена керамика. Какво друго са намерили за сега не е ясно.Преди месец Пловдивски общински съвет готвеше решение за финансова помощ за изследванто на голямата могила, но така и не стигна до него на сесията си. От снимките се вижда, че грабежът е на третата могилка вдясно на картата.

Могилите често са предизвиквали интерес – разказва и кметът на село Татрево – Иван Донев. Правени са опити да се проникнеътре, но той не вярва да са били успешни. Но се похвали с това, че доц. Д-р Костадин Кисьов започва работа през лятото. Той е представил всички документи, запознат е кмета на общината. Археологът дори е заявил интерес да бъдат намерени хора, които да помагат на обекта на трудов договор.

В Татаревско и Дебърско землище има интересни конфигурации от могили, разположени през равни разстояния в редици по естествените хълмове. Ако не бъдат взети мерки, всичко ценно, което е останало в могилите ще бъде разграбено и изнесено. Интересното разположение на могилите и съществуващите в музеите находки от античността говорят за богата история на нашия край от онова време, която до момента остава непроучена и необхваната в единна теория. Един от най-интересните и отличвавщи се по релеф комплекс от могили е Голяма татаревска могила и разположените около нея два лъча от могилни редици - единият е по билото към Поповица, а другият е по билото към Аязмото Св. Константин и Елена. По всички могили има следи от стари иманярски разкопки. Но този ужасен вандализъм на третата малка могила по лъча към Аязмото е направен съвсем скоро - категоричен е нашият читател.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  46
  468382
  0 0
  15:06, 4 юни 2015
  Преди години там беше заловена от полицията група иманяри по време на разкопки. В състава на групата беше и известен български киноартист.
  • Ин
   интересно
   0 0
   20:39, 4 юни 2015
   Дай малко повече инфо - къде точно са ровили, намерили ли са нещо? Кога е било това?
 • 2
  28
  283864
  2 0
  19:45, 4 юни 2015
  Режисьор и продуцент на "Хищна птица" - Боян Милушев. Могилите отдавна ги опоскаха - татаревци, татаревци от Поповица и др. месни .
  П.П. Костите в траповете не са от конете на тракийските велможи, а на умрели татаревски магарета хвърлени да се разлагат в ямите за да не намаже иманярската конкуренция.
 • 3
  Ме
  местен
  1 -1
  20:17, 4 юни 2015
  Аман от скептици! Едва ли някой е влезнал в камерата на Голямата могила. Дано археолозите да са първи. Може много да е изнесено от могилите, но едно археологическо проучване ще даде яснота каква е античната история на района, от който произхождаме. Това е по-важно от златните дрънкулки!!
  • Ри
   Ричард Чембърлейн
   1 0
   23:28, 4 юни 2015
   няма злато -само бронз -обков на колесница-вторично погребение -стъкло
  • Ки
   Китов
   1 0
   13:16, 5 юни 2015
   Местен - не си от тука. Във Виница нали разкопаха могилите когато ремонтираха ЖП линията и изясниха ли "античната история на района от който произхождаме". Изясниха до толкова ,че не можеш да си спомниш изобщо какво са копали и какво са намерили. Запомни за археолозите - няма нищо по важно от златните дрънкулки.
 • 4
  46
  468382
  1 0
  22:52, 4 юни 2015
  Повечето инфо го е написал "283864". Явно "283864" знае кога какво се е случило.
Последни новини