14 °C

Заплашените от иманяри татаревски могили стават археологически обект

Татаревските могили са под заплахата на иманярите. Видими са следите от техните набези - съобщи наш читател. Той ни изпрати снимки на които ясно личи, че е вадена керамика. Какво друго са намерили за сега не е ясно.Преди месец Пловдивски общински съвет готвеше решение за финансова помощ за изследванто на голямата могила, но така и не стигна до него на сесията си. От снимките се вижда, че грабежът е на третата могилка вдясно на картата.

Могилите често са предизвиквали интерес – разказва и кметът на село Татрево – Иван Донев. Правени са опити да се проникнеътре, но той не вярва да са били успешни. Но се похвали с това, че доц. Д-р Костадин Кисьов започва работа през лятото. Той е представил всички документи, запознат е кмета на общината. Археологът дори е заявил интерес да бъдат намерени хора, които да помагат на обекта на трудов договор.

В Татаревско и Дебърско землище има интересни конфигурации от могили, разположени през равни разстояния в редици по естествените хълмове. Ако не бъдат взети мерки, всичко ценно, което е останало в могилите ще бъде разграбено и изнесено. Интересното разположение на могилите и съществуващите в музеите находки от античността говорят за богата история на нашия край от онова време, която до момента остава непроучена и необхваната в единна теория. Един от най-интересните и отличвавщи се по релеф комплекс от могили е Голяма татаревска могила и разположените около нея два лъча от могилни редици - единият е по билото към Поповица, а другият е по билото към Аязмото Св. Константин и Елена. По всички могили има следи от стари иманярски разкопки. Но този ужасен вандализъм на третата малка могила по лъча към Аязмото е направен съвсем скоро - категоричен е нашият читател.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  46
  468382
  0 0
  15:06, 4 юни 2015
  Преди години там беше заловена от полицията група иманяри по време на разкопки. В състава на групата беше и известен български киноартист.
  • Ин
   интересно
   0 0
   20:39, 4 юни 2015
   Дай малко повече инфо - къде точно са ровили, намерили ли са нещо? Кога е било това?
 • 2
  28
  283864
  2 0
  19:45, 4 юни 2015
  Режисьор и продуцент на "Хищна птица" - Боян Милушев. Могилите отдавна ги опоскаха - татаревци, татаревци от Поповица и др. месни .
  П.П. Костите в траповете не са от конете на тракийските велможи, а на умрели татаревски магарета хвърлени да се разлагат в ямите за да не намаже иманярската конкуренция.
 • 3
  Ме
  местен
  1 -1
  20:17, 4 юни 2015
  Аман от скептици! Едва ли някой е влезнал в камерата на Голямата могила. Дано археолозите да са първи. Може много да е изнесено от могилите, но едно археологическо проучване ще даде яснота каква е античната история на района, от който произхождаме. Това е по-важно от златните дрънкулки!!
  • Ри
   Ричард Чембърлейн
   1 0
   23:28, 4 юни 2015
   няма злато -само бронз -обков на колесница-вторично погребение -стъкло
  • Ки
   Китов
   1 0
   13:16, 5 юни 2015
   Местен - не си от тука. Във Виница нали разкопаха могилите когато ремонтираха ЖП линията и изясниха ли "античната история на района от който произхождаме". Изясниха до толкова ,че не можеш да си спомниш изобщо какво са копали и какво са намерили. Запомни за археолозите - няма нищо по важно от златните дрънкулки.
 • 4
  46
  468382
  1 0
  22:52, 4 юни 2015
  Повечето инфо го е написал "283864". Явно "283864" знае кога какво се е случило.

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини