22 °C

Заплашените от иманяри татаревски могили стават археологически обект

Татаревските могили са под заплахата на иманярите. Видими са следите от техните набези - съобщи наш читател. Той ни изпрати снимки на които ясно личи, че е вадена керамика. Какво друго са намерили за сега не е ясно.Преди месец Пловдивски общински съвет готвеше решение за финансова помощ за изследванто на голямата могила, но така и не стигна до него на сесията си. От снимките се вижда, че грабежът е на третата могилка вдясно на картата.

Могилите често са предизвиквали интерес – разказва и кметът на село Татрево – Иван Донев. Правени са опити да се проникнеътре, но той не вярва да са били успешни. Но се похвали с това, че доц. Д-р Костадин Кисьов започва работа през лятото. Той е представил всички документи, запознат е кмета на общината. Археологът дори е заявил интерес да бъдат намерени хора, които да помагат на обекта на трудов договор.

В Татаревско и Дебърско землище има интересни конфигурации от могили, разположени през равни разстояния в редици по естествените хълмове. Ако не бъдат взети мерки, всичко ценно, което е останало в могилите ще бъде разграбено и изнесено. Интересното разположение на могилите и съществуващите в музеите находки от античността говорят за богата история на нашия край от онова време, която до момента остава непроучена и необхваната в единна теория. Един от най-интересните и отличвавщи се по релеф комплекс от могили е Голяма татаревска могила и разположените около нея два лъча от могилни редици - единият е по билото към Поповица, а другият е по билото към Аязмото Св. Константин и Елена. По всички могили има следи от стари иманярски разкопки. Но този ужасен вандализъм на третата малка могила по лъча към Аязмото е направен съвсем скоро - категоричен е нашият читател.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  46
  468382
  0 0
  15:06, 4 юни 2015
  Преди години там беше заловена от полицията група иманяри по време на разкопки. В състава на групата беше и известен български киноартист.
  • Ин
   интересно
   0 0
   20:39, 4 юни 2015
   Дай малко повече инфо - къде точно са ровили, намерили ли са нещо? Кога е било това?
 • 2
  28
  283864
  2 0
  19:45, 4 юни 2015
  Режисьор и продуцент на "Хищна птица" - Боян Милушев. Могилите отдавна ги опоскаха - татаревци, татаревци от Поповица и др. месни .
  П.П. Костите в траповете не са от конете на тракийските велможи, а на умрели татаревски магарета хвърлени да се разлагат в ямите за да не намаже иманярската конкуренция.
 • 3
  Ме
  местен
  1 -1
  20:17, 4 юни 2015
  Аман от скептици! Едва ли някой е влезнал в камерата на Голямата могила. Дано археолозите да са първи. Може много да е изнесено от могилите, но едно археологическо проучване ще даде яснота каква е античната история на района, от който произхождаме. Това е по-важно от златните дрънкулки!!
  • Ри
   Ричард Чембърлейн
   1 0
   23:28, 4 юни 2015
   няма злато -само бронз -обков на колесница-вторично погребение -стъкло
  • Ки
   Китов
   1 0
   13:16, 5 юни 2015
   Местен - не си от тука. Във Виница нали разкопаха могилите когато ремонтираха ЖП линията и изясниха ли "античната история на района от който произхождаме". Изясниха до толкова ,че не можеш да си спомниш изобщо какво са копали и какво са намерили. Запомни за археолозите - няма нищо по важно от златните дрънкулки.
 • 4
  46
  468382
  1 0
  22:52, 4 юни 2015
  Повечето инфо го е написал "283864". Явно "283864" знае кога какво се е случило.

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
09 авг 2020
Последни новини