8 °C

Заплашените от иманяри татаревски могили стават археологически обект

Татаревските могили са под заплахата на иманярите. Видими са следите от техните набези - съобщи наш читател. Той ни изпрати снимки на които ясно личи, че е вадена керамика. Какво друго са намерили за сега не е ясно.Преди месец Пловдивски общински съвет готвеше решение за финансова помощ за изследванто на голямата могила, но така и не стигна до него на сесията си. От снимките се вижда, че грабежът е на третата могилка вдясно на картата.

Могилите често са предизвиквали интерес – разказва и кметът на село Татрево – Иван Донев. Правени са опити да се проникнеътре, но той не вярва да са били успешни. Но се похвали с това, че доц. Д-р Костадин Кисьов започва работа през лятото. Той е представил всички документи, запознат е кмета на общината. Археологът дори е заявил интерес да бъдат намерени хора, които да помагат на обекта на трудов договор.

В Татаревско и Дебърско землище има интересни конфигурации от могили, разположени през равни разстояния в редици по естествените хълмове. Ако не бъдат взети мерки, всичко ценно, което е останало в могилите ще бъде разграбено и изнесено. Интересното разположение на могилите и съществуващите в музеите находки от античността говорят за богата история на нашия край от онова време, която до момента остава непроучена и необхваната в единна теория. Един от най-интересните и отличвавщи се по релеф комплекс от могили е Голяма татаревска могила и разположените около нея два лъча от могилни редици - единият е по билото към Поповица, а другият е по билото към Аязмото Св. Константин и Елена. По всички могили има следи от стари иманярски разкопки. Но този ужасен вандализъм на третата малка могила по лъча към Аязмото е направен съвсем скоро - категоричен е нашият читател.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  46
  468382
  0 0
  15:06, 4 юни 2015
  Преди години там беше заловена от полицията група иманяри по време на разкопки. В състава на групата беше и известен български киноартист.
  • Ин
   интересно
   0 0
   20:39, 4 юни 2015
   Дай малко повече инфо - къде точно са ровили, намерили ли са нещо? Кога е било това?
 • 2
  28
  283864
  2 0
  19:45, 4 юни 2015
  Режисьор и продуцент на "Хищна птица" - Боян Милушев. Могилите отдавна ги опоскаха - татаревци, татаревци от Поповица и др. месни .
  П.П. Костите в траповете не са от конете на тракийските велможи, а на умрели татаревски магарета хвърлени да се разлагат в ямите за да не намаже иманярската конкуренция.
 • 3
  Ме
  местен
  1 -1
  20:17, 4 юни 2015
  Аман от скептици! Едва ли някой е влезнал в камерата на Голямата могила. Дано археолозите да са първи. Може много да е изнесено от могилите, но едно археологическо проучване ще даде яснота каква е античната история на района, от който произхождаме. Това е по-важно от златните дрънкулки!!
  • Ри
   Ричард Чембърлейн
   1 0
   23:28, 4 юни 2015
   няма злато -само бронз -обков на колесница-вторично погребение -стъкло
  • Ки
   Китов
   1 0
   13:16, 5 юни 2015
   Местен - не си от тука. Във Виница нали разкопаха могилите когато ремонтираха ЖП линията и изясниха ли "античната история на района от който произхождаме". Изясниха до толкова ,че не можеш да си спомниш изобщо какво са копали и какво са намерили. Запомни за археолозите - няма нищо по важно от златните дрънкулки.
 • 4
  46
  468382
  1 0
  22:52, 4 юни 2015
  Повечето инфо го е написал "283864". Явно "283864" знае кога какво се е случило.

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини