Нели Запрянова пое поста директор на СОУ

Нели Запрянова бе директор за един ден в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Деня на детето – 1ви юни, който в училището превърнаха в Ден на ученическото самоуправление. Тя е ученичка в 11а клас.

Нели, защо, с каква заслуга ти беше директор?

Предварително всички желаещи подадохме заявления за обявените длъжности до директора на училището. Той покани на интервю само кандидатите за директор. Може би го спечелих с моите лични качества и с впечатлението, което съм създала до този момент. На свое заседание Педагогическият съвет след това прие предложението аз да бъда назначена за директор.

Кой от останалите кандидати каква длъжност заемаше?

Аз и истинският директор - г-н Здравчев, поканихме на интервю кандидатите за останалите длъжности. Иван Караславов, Таня Йорданова, Станимира Мущанова, Ивайло Налбантов, Виктория Иванова и Момчил Момчилов станаха помощник-директори. Гергана Коева бе технически секретар, Марияна Колева и Весела Боюкова - педагогически съветници, Нелина Шишкова – домакин, Веселин Тъмбалев и Атанас Генчев – работници по поддръжка, Божидар Чобанов и Васко Борисов – охрана.  Ученици заемаха и длъжностите на учители по различните предмети. Нямаше разочаровани, защото всички кандидатствали имаха длъжност.

Разкажи ми за ритуала по предаване на властта?

В началото на учебния ден ръководството на училището предаде властта в нашите ръце, връчвайки ни баджове с имената и постовете. Ние, новото ръководството, поставихме задачите на всички ученици-учители, като ги призовахме за съвестно изпълнение на задълженията. В 7.50ч. се събрахме на делова среща в директорския кабинет, където аз сведох задачите на моя екип.

Какво ти се наложи да правиш през деня?

Постарахме се денят да е изпълнен с много работа и положителни емоции. Организирахме го в две насоки.

Първата - преди Деня на самоуправлението се погрижихме да осигурим украса, почерпка и музикално оформление, за да направим училището още по-привлекателно за нашите съученици. Украсихме входа и коридорите на училището с балони и конфети, поставихме постер с мотото на деня „Да погледнем от другата страна“. Погрижихме се всяко дете да бъде посрещнато с лакомство на входа на училището, с което първо честитихме празника.   

На голямото междучасие в двора на училището имаше музикална забава и почерпка за всички във фоайето. Благодарни сме на нашите спомоществователи – ОфисиТЕ, Финест Лео, магазини -  Маго, КООП, Тера и щедри родители.

Организиран беше и конкурс за рисунки на тема „Приятелството и красотата през моите очи“. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти.

Втората ми и основна насока в работата за деня включваше проверки за провеждането на учебните часове, за присъствието на учениците и много други сериозни ангажименти на директор, макар и за един ден. Срещнахме се с кмета на общината – г-н Ангел Папазов, който ни посети в училището, и сме на път да решим въпроси като  посрещането на гости от побратименото училище в Беларус, частични ремонти, поставяне на екотоалетна в двора на училището и  други, касаещи ежедневието ни на ученици.

Какво поощрение получихте за труда си?

На края на учебния ден проведохме оперативка заедно с всички ученици -учители, където те споделиха своите впечатления от учителската професия. Ивайло Налбантов отличи с грамоти най-добрите художници. Г-н Здравчев връчи сертификати за организирания от нас Ден на ученическото самоуправление.

 

Допада ли ти да си облечена в елегантно-делови стил?

Да, допада ми, и то много. Този dress code ни прави по-красиви и по-делови. Аз лично се радвах през цялото време за визията на моя екип. Всички ученици бяха предварително приканени също да бъдат в официално облекло, което изключваше анцузи и деним.

 

Научи ли нещо ново за работата на директора?

Директорският пост е изключително примамлив, но и също така пълен с отговорности. Изисква се баланс между строгост, приятелско отношение и хармонична комуникация, което е изключително трудно постижимо, но не е невъзможно.

 

Би ли избрала учителската професия или мениджърска позиция в училище?

Винаги съм вярвала, че да бъдеш учител е призвание, което се състои от огромна доза талант и голяма доза знания и умения за комуникиране. За съжаление, явно малко хора споделят моето мнение, съдейки по заплащането и отношението към много от преподавателите в България. Може би това са причините, поради които не бих избрала тази професия. Но директор ми бе интересно да бъда.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини