22 °C

Дебърските ученици отново са отличени в енергиен конкурс


Учениците от IVклас на ОУ "Георги Караславов" заеха второ място в детския конкурс на EVN България за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град“. За награда възпитаниците на учителката Петя Павлова бяха поканени от комапнията на разходка, на която се запознаха с различни енегийни съоръжения. Дебърските деца за втора година са в призовата тройка на този конкурс.
Заедно с другите два класа, класирани на призовите места тепосетиха новата модерна когенерационна централа на EVN България Топлофикация в Пловдив. Конкурсът, който през 2015 година се провежда за втора поредна година, е част от дългосрочната инициатива на дружеството за обучения в училищата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“.

Общо 60 деца и техните преподаватели от три училища, класирани на първите три места в конкурса на EVN България, получиха възможност да посетят съоръжения на EVN България Топлофикация в Пловдив.
Посещението включваше обиколка на територията на EVN България Топлофикация при спазване на мерките за безопасност. Децата имаха възможност да се запознаят от безопасна дистанция с различните енергийни съоръжения – както съществуващата ТЕЦ Пловдив Север, така и модерната и високоефективна когенерационна централа на дружеството, подстанция и др. Експерти на дружеството представиха на децата по занимателен начин любопитни факти за съоръженията и отговаряха на въпросите на учениците. Визитата включваше и детско парти с подаръци и различни игри на екологична тематика. В рамките на посещението децата представиха изработените от тях макети на тема „Екологичен град“. Всяко дете беше отличено индивидуално с медал и сертификат за завършено обучение по енергийна ефективност и екология..
Победителите тази година - децата са от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Сърнево, общ. Раднево ще получат и специална спортна площадка. След първомайци останаха учениците от ОУ „Елисавета Багряна“ гр. Сливен. Гост на събитието беше и експерт начално образование от РИО Стара Загора.


EVN България организира „енергийни уроци” във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България – Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Смолян, Пазарджик, Ямбол и Кърджали. Инициативата на EVN България е одобрена от МОН и се осъществява в партньорство с регионалните инспекторати по образование (РИО). EVN България стартира обученията по енергийна ефективност в училищата през 2009 г., като до края на учебната 2014/15 г. общо 15 700 ученици са преминали обучения за разумно използване на природните ресурси.

През учебната 2014/15 г. EVN България осъществява за шеста поредна година обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата. Настоящата учебна година отбелязва поредното разширение на инициативата, която е насочена към ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас.

Обновената програмата за обучение „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология” е част от корпоративната социална отговорност на дружеството. Инициативата изразява ангажимента на компанията към обществото и околната среда. Цел на обучението е изграждане на самосъзнание сред подрастващите за разумно и безопасно използване на енергията и опазване на околната среда.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ro
  roman army
  0 -1
  13:52, 29 май 2015
  Голямо отличие - разходка! Абонатите обаче ще я платя! Ние обаче нямаме такъв проблем ха ха ха !
 • 2
  Мо
  мохамед
  1 0
  14:54, 29 май 2015
  Ромско стадо, как изживяваш последните си мигове? Утре Кирляковица ще пристигне в катуна, за да си свали килотите и да отмъсти за гаврата , с православието извършено на 6. 01. 2015. !
Последни новини