10 °C

Обсъжда се още един кандидат за управител на БНБ

Има втора кандидатура за управител на БНБ - Камен Захариев, който от 22 години работи в централата на ЕБВР в Лондон.
Във вторник ГЕРБ представи в парламента първата кандидатура за наследник на Иван Искров на поста - съветникът в МВФ Димитър Радев, който от години живее в САЩ. До момента обаче нито една партия не е заявила подкрепа за него, продължават разговорите в парламента.

В същото време са водени разговори със Захариев, който е потвърдил пред "Капитал", че с него е имало консултации през последните 4-5 месеца и очаква да има още в следващите дни. Той дори не отрекъл в отговор на въпрос дали се е съгласил да стане гуверньор на Централната банка. 

Пред в. “24 часа” Захариев пък е коментирал, че неговата кандидатура е била лансирана основно от бизнессредите. Според източници от банковите среди той е бил предложен от хора около президента Росен Плевнелиев. 

Самият Захариев е коментирал, че е подготвил визия за ролята на БНБ, тя е готова и ако го поканят, ще я представя в парламента. Според него първата задача е новото ръководство да направи вътрешно разследване дали политиките на БНБ съответстват на най-добрите световни практики и ако не - да се направят корекции. 

"Непосредствена задача е да се създаде нов екип и да се възстановят доверието в БНБ и духът на истинските професионалисти в централната банка, които в момента за обезкуражени", е допълнил Захариев. 

От 2008 г. той е директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той е член на комитета по управление на риска на банката. 
От 2003 г. до 2008 г. е бил директор за Украйна на ЕБВР, където е управлявал портфолиото на банката.

Засега обаче коментарите са, че от управляващата партия са се спрели основно на Димитър Радев и очакват той да бъде одобрен от партиите, които подкрепят правителството. Там обаче отново се очертават разногласия, предаде БНР.

Мартин Димитров от РБ заяви, че е впечатлен от кандидатурата на Радев и я смята за много сериозна. Според него хората правят институцията. 

"Прекалено семпло му е CV-то. Един период от време е бил зам.-финансов министър при различни правителства. След това в друг период е бил нещо като експерт към МВФ", коментира обаче Димитър Байрактаров от Патриотите.

Днес той се среща с двете най-големи опозиционни партии - БСП и ДПС, след като вече разговаря с ГЕРБ, РБ и АБВ. 

Първо разговори бяха проведени с левицата. 

"Димитър Радев има компетентност въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята и също така да поставим въпроса дали той ще се ангажира с преглед на определени действия при сегашния управителен съвет на решения, които са вземани", коментира Янаки Стоилов, цитиран от "Фокус". 

По рано колегата му Георги Кадиев заяви, че е хубаво да има конкуренция и други кандидати, затова се надява, че БСП ще издигне такъв. 

Преди срещата с Радев пък лидерът на ДПС Лютви Местан каза:

"Приветствам инициативата номинираният за управител на БНБ да проведе срещи с всички парламентарни групи, защото това не е каква да е позиция. БНБ е един от стълбовете на стабилност на страната"

Мандатът на Иван Искров изтича през октомври.  
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини