19 °C

Обсъжда се още един кандидат за управител на БНБ

Има втора кандидатура за управител на БНБ - Камен Захариев, който от 22 години работи в централата на ЕБВР в Лондон.
Във вторник ГЕРБ представи в парламента първата кандидатура за наследник на Иван Искров на поста - съветникът в МВФ Димитър Радев, който от години живее в САЩ. До момента обаче нито една партия не е заявила подкрепа за него, продължават разговорите в парламента.

В същото време са водени разговори със Захариев, който е потвърдил пред "Капитал", че с него е имало консултации през последните 4-5 месеца и очаква да има още в следващите дни. Той дори не отрекъл в отговор на въпрос дали се е съгласил да стане гуверньор на Централната банка. 

Пред в. “24 часа” Захариев пък е коментирал, че неговата кандидатура е била лансирана основно от бизнессредите. Според източници от банковите среди той е бил предложен от хора около президента Росен Плевнелиев. 

Самият Захариев е коментирал, че е подготвил визия за ролята на БНБ, тя е готова и ако го поканят, ще я представя в парламента. Според него първата задача е новото ръководство да направи вътрешно разследване дали политиките на БНБ съответстват на най-добрите световни практики и ако не - да се направят корекции. 

"Непосредствена задача е да се създаде нов екип и да се възстановят доверието в БНБ и духът на истинските професионалисти в централната банка, които в момента за обезкуражени", е допълнил Захариев. 

От 2008 г. той е директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той е член на комитета по управление на риска на банката. 
От 2003 г. до 2008 г. е бил директор за Украйна на ЕБВР, където е управлявал портфолиото на банката.

Засега обаче коментарите са, че от управляващата партия са се спрели основно на Димитър Радев и очакват той да бъде одобрен от партиите, които подкрепят правителството. Там обаче отново се очертават разногласия, предаде БНР.

Мартин Димитров от РБ заяви, че е впечатлен от кандидатурата на Радев и я смята за много сериозна. Според него хората правят институцията. 

"Прекалено семпло му е CV-то. Един период от време е бил зам.-финансов министър при различни правителства. След това в друг период е бил нещо като експерт към МВФ", коментира обаче Димитър Байрактаров от Патриотите.

Днес той се среща с двете най-големи опозиционни партии - БСП и ДПС, след като вече разговаря с ГЕРБ, РБ и АБВ. 

Първо разговори бяха проведени с левицата. 

"Димитър Радев има компетентност въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята и също така да поставим въпроса дали той ще се ангажира с преглед на определени действия при сегашния управителен съвет на решения, които са вземани", коментира Янаки Стоилов, цитиран от "Фокус". 

По рано колегата му Георги Кадиев заяви, че е хубаво да има конкуренция и други кандидати, затова се надява, че БСП ще издигне такъв. 

Преди срещата с Радев пък лидерът на ДПС Лютви Местан каза:

"Приветствам инициативата номинираният за управител на БНБ да проведе срещи с всички парламентарни групи, защото това не е каква да е позиция. БНБ е един от стълбовете на стабилност на страната"

Мандатът на Иван Искров изтича през октомври.  
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини