Пенсионери замесени в обир за €275 млн. в Лондон

9 души, сред които пенсионери, са арестувани за най-големия обир във Великобритания - за €275 млн. от трезор в Лондон. В спецакцията участваха 200 полицаи.
Обирът е станал в нощта на 3 срещу 4 април по великденските празници в трезора в Хатън гардън.

Арестуваните са на възраст между 43 и 76 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Трима са пенсионерите, замесени в обира - на 67, 74 и 76 години.

Претърсени са много обекти в северната част на Лондон и в графство Кент, иззети са големи чували с много ценности на един от адресите. 

По време на обира са отворени 72 сейфа в трезора. Според медиите е взета "плячка" на стойност 275 милиона евро. 

В трезора в Хатън гардън се съхранявали ценностите от големи бижутерийни магазини.

Алармата в трезора се е задействала на 3 април, но полицията не се е намесила и поради тази причина Скотланд ярд поднесе извиненията си. 

Обирът беше открит едва на 7 април след дългия великденски уикенд. 

Крадците се били укрили в сградата, а после минали през шахтата на асансьорите с въже, за да слязат до залата със сейфовете в подземието.

Там разбили с тежка строителна техника 50-сантиметровата бетонна стена и проникнали в трезора.

Обирджиите били толкова хитри, че разпратили на съседите уведомление, че през Великденските празници ще има ремонт и никой тогава не се е усъмнил в шума от къртене.

Досега най-големият обир от трезор в Лондон е от 2006 г., когато бяха отмъкнати 53 млн. паунда ($82 млн.) в брой, припомня АФП.

През 2000 г. полицията предотврати план за кражба на диаманти за 350 милиона паунда от изложба в лондонския Millennium Dome. Ако беше осъществен, това можеше да е най-големият обир в света.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини