Радан Кънев плаши с излизане в опозиция

Реформите в здравеопазването и правосъдието трябва бързо да бъдат доведени до успешен край. Това заяви на пресконференция във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него няма друга толкова нагла и всеобхватна корупция и източване на средства като в здравеопазването. Кънев подчерта, че става дума за повече от половин милиард лева и за засягане на финансовите интереси на фармацевтичния бизнес и мениджмънта на частни и държавни болници.

Припомняме, преди два дни лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията е изключително притеснена от случващото се в сферата на здравеопазването. Той призна, чеимат огромни притеснения за начина, по който се провежда реформата там, „защото преди да започнеш една реформа, трябва да си убедил тези, с които трябва да я проведеш". Според него лекарите и ръководителите на здравни заведения са хора с опит, познават проблемите и трябва да бъдат чути. Освен това направената реформа трябва да бъде устойчива и да бъде продължена и след 4-годишния мандат на правителството.

Радан Кънев смята, че моментът е преломен за парламента. „Той или ще гласува реформите, или ще ги бламира. Средно положение няма. Това не може да бъде поле на компромис", категоричен е реформаторът. Той отсече, че това дали 43-то НС ще събере необходимия кураж да гласува реформите ще предопредели дали РБ ще остане част от управляващото реформаторско мнозинство или ще стане част от опозицията.

Радан Кънев се зарече, че няма да допуснат местните избори да забавят реформите. Той подчерта, че целят демокрацията и избори винаги ще има, това не може да е пречка да се управлява държавата.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че след стабилизирането на страната ни на международната сцена и еврофондовете, вече е налице и повишаване на заетостта, покачване на средните доходи и на инвестиционната активност, което скоро ще доведе и до откриване на нови работни места. Въпреки това той изрази съжаление, че остава рискът корупцията и липсата на правосъдие да попречат икономическото оживление да донесе резултати. Именно заради това настоява основните реформи да се финализират.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини