Мъжът, поставил бомбата в автобуса, бил в нетрезво състояние

Част от пътниците от автобуса от Прага до Варна, в който беше намерена бомба, пристигнаха в София. По случая вече е образувана проверка в ГДБОП у нас, съобщиха от МВР, цитирани от БНР.

 Както вече стана ясно, бомбата е била в багаж, който обаче не бил на нито един от пътуващите. Проверката била провокирана от странна миризма, идваща от багажното отделение. Инцидентът е станал край Будапеща. При огледа било установено, че един куфар е в повече. В него била открита разлята туба с бензин и бомба. На мястото бил изпратен сапьорски екип, който обезвредил бомбата. Твърди се, че собственикът на въпросния куфар се качил от Прага и слязъл в Бърно. Самоличността му не е известна. Смята се, че е чех или словак. Той е имал билет за Братислава. Пътниците - 34-ма души, били качени в друг автобус, който пътувал към България. Всички вече са пристигнали невредими у нас.

 Шофьорът на автобуса и един от пътниците, които пристигнаха тази сутрин на Централна автогара - София, разказаха, че човекът, който е поставил взривното устройство в багажника на българския автобус, е бил на възраст около 25 години, в нетрезво състояние, миришел е на алкохол и е бил с шапка на главата. В момента обаче няма яснота за неговата народност, произход, както и каква е била целта на поставянето на бомбата.

 Един от пътниците - Петър, разказа, че след потеглянето от Прага се е усетила миризма на ацетон, бензин, на химикали. "Шофьорите попитаха пътниците дали не са сложили нещо в саковете си. Стана ясно, че няма. Спряхме да качим други пътници, а въпросният човек с бомбата слязъл и повече не се върна. В Будапеща, в Унгария, спряхме да направим почивка, отвориха шофьорите багажника, видяха проблемния сак, който беше мокър отдолу, а когато го отвориха, вътре в него имаше самоделна бомба - 5-литрова туба, омотана с черно тиксо, кабели, часовник с таймер отгоре върху тубата", сподели Петър.

 За момента и от МВР в България не съобщават повече подробности. Не се знае какво точно ще се извършва в рамките на проверката на ГДПОБ по случая. Няма яснота и за причината за поставянето на бомбата, дали съответният пътник е искал само да я пренесе с автобуса между два града или целта е била терористичен акт.

 "Унгарските служби ни казаха, че сме извадили късмет, че тубата се е разляла и самата течност е почнала да тече в багажника. От там започва миризмата и съответно тогава отваряме багажника, виждаме сака, който е мокър, вадим го и виждаме бомбата вътре. Уведомени са органите и са задействани всички институции в Чехия, в Словакия и в Унгария. Взеха се отпечатъци от автобуса и от взривното вещество", обясни  собственикът на фирмата Драгомир Петков. Според него от 34 пасажери 6 или 8 са били румънци, а останалите са българи. Петков се оплака, че българското посолство не е оказало никакво съдействие на съгражданите ни. 

 Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов каза, че намерената бомба в автобус на фирмата "Омега груп 48" не е първият инцидент с превозно средство на същото дружество: "С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа", коментира Михайлов.

 Собственикът на фирмата обаче отрече тази информация.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини