В Първомай се научиха да обединяват Деня на Европа с Деня на победата

70 години от края на Втората световна война и Деня на Европа в Първомай ще бъдат чествани между 8 и 11 май. Проблемът с политическото противопоставяне на двата празника тук вече намери своето решение. Хората приеха, че идеята и на обединена Европа, и Победата над хитлерофашизма е била една – да живеем в мир и солидарност. Това се отразява и в афиша на майските културни тържества.

В навечерието на празника на обединена Европа Иван Генов ще открие изложбата на своите колежки Вихра Григорова и Тоска Запрянова „Усещане за пейзаж“. Картините са подредени във фоайето на втория етаж на читалището. Началото на събитието е в 17 часа. Час по – късно – в 18 часа в салона ще започне концертът на Състава за руски песни, с който освен Деня на победата, тази година ще бъде отбелязана и 40-тата годишнина на уникалната формация.

На 9 май в чест на историческата победа над нацистка Германия социалистите ще поднесат на венци пред паметниците на загиналите антифашисти и участници в Отечествената война и на гроба на Анатолий Дроздов в парка.

На 11 май – понеделник – още едно събитие ще бележи честването на Победата и Деня на Европа. От 18 часа Лъчезар Еленков ще представи поемата си „Гранитово“ написана по теми от българското съпротивително движение и преведена и издадена на 6 езика. По нея е заснет игрален късометражен филм, който също ще бъде излъчен. Играят актьорите Иванка Димитрова, Стефан Данаилов, Георги Велчовски, Михаил Ботевски, Иво Момчев, Антоний Генов, Александър Александров, Марио Костов, Емил Михов.

Събитието се организира от Община Първомай, Съюза на българските писатели, Общинската организация на БСП, Българския антифашистки съюз и Първомайското дружество на писателите.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини